Jesuitter undskylder misbrug af elever

Chefen for de tyske jesuitter siger undskyld til de over 22 personer, der som børn i 70'erne og 80'erne blev misbrugt af to præster på jesuitiske skoler.

Nogle af overgrebene fandt sted på Sankt Ansgar-gymnasiet i Hamborg. (Foto: Kay Nietfeld © Scanpix)

Den katolske jesuiterorden i Tyskland rystes af en opsigtvækkende misbrugsskandale. Mindst 22 elever på jesuitternes elitegymnasium Canisius i Berlin blev over en årrække udsat for seksuelle overgreb og ydmygelser af to af deres jesuitiske lærere.

En af dem skal blandt andet have tvunget drenge til at onanere foran sig i skolens kælder til gengæld for gode karakterer, og selv om flere af ofrene klagede deres nød til skolens rektor, fortsatte overgrebene.

Ordenens leder siger undskyld

Skandalen fik mandag ordenens leder, Stefan Dartmann, til at rejse til den tyske hovedstad og sige undskyld til ofre, lærere og forældre på Canisius-gymnasiet i 1970'erne og 1980'erne.

- Jeg beder om forladelse for, at de ansvarlige for ordenen dengang undlod at rette det nødvendige og grundige blik på hændelserne og reagere på passende vis, siger Dartmann, der takker ofrene for omsider at tale ud om deres traumatiske oplevelser på skolen.

Flere af ofrene beretter således i tyske medier, at de allerede i 1981 skrev breve til skolen og den katolske kirke for at få overgrebene stoppet, men forgæves.

Præst bor i Chile

- Jeg er dybt rystet af de to tidligere præsters ugerninger, skriver skolens nuværende rektor, Klaus Mertes, i en erklæring, hvor han klandrer ordenens daværende ledelse for at have fejlet og set den anden vej.

Den ene præst tilstod i 1991 sine gerninger over for ordenen, og da han også har undervist på jesuitiske skoler i Hamburg og Baden-Württemberg i 1980'erne, er flere tidligere elever herfra også begyndt at fortælle om overgreb.

Manden selv, der i dag er 65 år og bor i Chile, skrev ifølge nyhedsmagasinet Spiegel i sidste måned et angrende brev til sine ofre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk