Jesus’ grav åbnet for første gang i 500 år

Forskerne blev overraskede over, hvad de fandt.

Udgravningen har været nødvendig for at restaurere den konstruktion, der er bygget rundt om gravstedet. Den har i flere år trængt til at blive forstærket. (Foto: ATEF SAFADI © Scanpix)

For første gang siden 1555, måske endda længere tilbage, har man fjernet den marmortavle, der dækker, hvad, man mener, er Jesus' grav.

Formand for Selskab for Bibelsk Arkæologi Morten Hørning Jensen forklarer, at arkæologerne ikke havde regnet med at finde noget under marmortavlen.

- Det, der virkelig er interessant, er, at de selv er blevet meget overraskede, siger han.

En undersøgelse med en jordradar viser nemlig, at der muligvis stadig er noget tilbage fra den oprindelige begravelseshule. Man troede ellers ikke, at det autentiske sted fandtes længere, fordi kejser Konstantin gav sine arkitekter lov til at hugge i store dele af klippemassen og hulen for at bygge gravkirken, som graven ligger i.

- Når de får fjernet fyldet, er det potentielt muligt, at der er rester af en gravhule fra det 1. århundrede. Arkæologerne vil hurtigt kunne finde ud af, om det er en gravhule, for dem er der fundet masser af. Det vil højne muligheden for, at det er det rigtige sted, man har bygget gravkirken, siger Morten Hørning Jensen.

Restaurering har været årtier undervejs

Udgravningen er en del af restaureringen af den konstruktion, der dækker gravstedet. Den har været årtier undervejs, men de seks forskellige kristne kirkeretninger, der deler kirken, har haft svært ved at nå til enighed om, hvordan arbejdet skulle forløbe. Kompromiset blev, at arkæologerne kun har fået 60 timer til at gennemføre arbejdet.

Det er et hold græske arkæologer og forskere, der står for udgravningen. Samme hold har også stået bag restaureringen af Akropolis og Hagia Sophia i Istanbul. Det hele finansieres af kong Abdullah 2. af Jordan.

Gravkirken er bygget på Golgata-højen, hvor Jesus ifølge Bibelen blev korsfæstet, og i dag er den et vigtigt pilgrimsmål for kristne.