JFK-dokumenter: Ingen forbindelse mellem Lee Harvey Oswald og CIA

Endnu 500 hidtil hemmeligholdte CIA-dokumenter om efterforskningen af mordet på John F. Kennedy er frigivet.

I de senest frigivede dokumenter fra CIA er der informationer om Lee Harvey Oswalds tur til Mexico City i ugerne før mordet på John F. Kenney. (Foto: Handout)

Et 42-årigt gammelt notat er blevet genstand for stor opmærksomhed i forbindelse med udgivelsen af en række hidtil hemmeligholdte dokumenter om mordet på den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy.

Notatet fra USA's centrale efterretningstjeneste, CIA, slår ifølge nyhedsbureauet AP fast, at trods omfattende søgning er der intet, der antyder, at præsidentens drabsmand, Lee Harvey Oswald, skulle have nogen forbindelser til CIA.

- Der er intet i de beviser, der er blevet lagt frem for kommissionen, der understøtter spekulationerne om, at Oswald var hemmelig agent, ansat eller arbejdede som informant for FBI, CIA eller andre regeringstjenester, står der i dokumenterne, det amerikanske nationalarkiv har frigivet.

Et af mange tusind dokumenter, der nu er blevet frigivet om efterforskningen af mordet på John F. Kennedy. (Foto: NATIONAL ARCHIVES HANDOUT)

Da John F. Kennedy blev myrdet 22. november 1963 troede over halvdelen af amerikanerne på, at Oswald ikke var alene om mordet, og selvom dokumenterne slår fast, at intet tyder på, at Oswald havde nogle sammensvorne, er det ifølge Gallup-undersøgelser en udbredt opfattelse også blandt amerikanerne i dag.

Havde planer om at flygte

Af dokumenterne fremgår det også, at de amerikanske myndigheder i tiden efter mordet på Kennedy forsøgte at få kortlagt Oswalds færden inden mordet på John F. Kennedy den 22. november 1963.

Blandt andet hans besøg på det sovjetiske konsulat og den cubanske ambassade i Mexico City og forsøget på at få visum i ugerne op til mordet. Ifølge et notat blev det betragtet som et forsøg på at kunne undslippe umiddelbart efter mordet i Dallas.

Selvom det så ud til, at Oswald "overvejede at bosætte sig i Sovjetunionen, er det også en mulighed at han var ved at sikre sig, at han kunne slippe væk efter at have myrdet præsidenten", skriver nyhedsbureauet AP.

Det er tredje gang siden sommer, at det amerikanske nationalarkiv frigiver hemmeligstemplede dokumenter med indhold knyttet til mordet på den tidligere præsident Kennedy. I juli blev 3.810 dokumenter offentliggjort, mens 2.891 dokumenter blev frigivet 26. oktober.

Det er den amerikanske præsident, Donald Trump, der har beordret, at alle dokumenter bliver offentliggjort, og det forventes at flere vil følge i de kommende uger.