Joe Biden præsenterer redningsplan til 11.700 milliarder kroner: 'Der er ingen tid at spilde'

Pengene skal både gå direkte i amerikanernes lommer og bruges på en vaccinationsstrategi.

Den kommende præsident i USA lagde ikke skjul på, at USA står i en yderst alvorlig situation på grund af coronaen. Under valgkampen lovede han at yde en bedre indsats mod corona end hans modstander, Donald Trump. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)

1.900 milliarder dollar. Omkring 11.700 milliarder kroner.

Det er et af den slags tal, der ikke er plads til på lommeregneren.

Det er beløbet i Joe Bidens redningsplan, som den kommende præsident i USA i nat præsenterede. Planen, der skal få USA på rette spor igen efter coronaens hærgen, har passende fået navnet 'American Rescue Plan' - den amerikanske redningsplan.

Biden præsenterede planen fra sin hjemby, Wilmington, i delstaten Delaware.

- Vores nations helbred er på spil. Vi må handle, og det skal være nu, lød det fra talerstolen.

Joe Biden fjerner masken, inden præsentationen går i gang. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)

De mange milliarder skal blandt andet bruges på at give de fleste amerikanerne et økonomisk skub i form af en check på 1.400 dollar - cirka 8.500 danske kroner.

Den amerikanske Kongres godkendte i december en check på 600 dollar, men Biden vil give yderligere 1.400 dollar, så det samlede beløb bliver 2.000 dollar.

Blandt de andre tiltag i Bidens plan er, at mindstelønnen skal hæves til 15 dollar i timen - knap 92 kroner -, 170 milliarder dollar skal gå til at få skoletrinnene fra børnehaveklasse til 8. klasse åbnet igen hurtigt, og 440 milliarder dollar skal bruges på at hjælpe de mindre virksomheder.

- Der er ingen tid at spilde. Der vil være bump på vejen, men jeg vil altid være ærlig og forklare jer, hvor vi står og hvordan det ser ud for os, sagde Biden til de amerikanske seere.

Selvom redningsplanens beløb er enormt, er det ikke det største nogensinde. Ifølge The New York Times var beløbet i redningsplanen, der blev præsenteret i marts, omkring 2.000 milliarder dollar.

Til sammenligning var redningspakken, som skulle hjælpe med at rette op på skaderne fra finanskrisen i 2007-09, ikke engang halvt så stor.

Med på scenen i Wilmington var også den kommende vicepræsident, Kamala Harris. (Foto: ALEX WONG © Scanpix)

Milliarder sættes af til vaccination

Joe Biden vil også sætte 160 milliarder dollar af til en forstærket vaccinationsindsats. For selvom de er i gang i USA, går det ikke hurtigt nok, lød det fra den kommende præsident:

- Indtil videre har udrulningen af vaccinationer i USA været en skuffende fiasko, sagde Biden og forklarede, at det er regeringens målsætning at give 100 millioner vaccineindsprøjtninger i løbet af de første 100 dage af Bidens præsidentperiode.

Derudover skal der sættes penge af til vaccinationcentre rundt omkring i staterne, og så skal der hyres 100.000 ekstra folk til sundhedssektoren, der skal fokusere på smitteopsporing.

Men inden det kan ske, skal planen godkendes af Kongressen. Her har Bidens parti, Demokraterne, et snævert flertal. Derfor kunne det godt tyde på, at planen går igennem, uanset, om Republikanerne skulle være imod den.

I USA er næsten 400.000 mennesker døde med corona. Og de seneste tal viser, at over 200.000 nye bliver smittet hver dag, samtidig med, at der flere dage sker mere end 4.000 dødsfald.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter