Joe Biden vil beskytte amerikanernes abortrettigheder: 'Folk vil blive chokerede, når den første stat forsøger at anholde en kvinde'

Efter den amerikanske højesterets omstødning af "Roe v. Wade"-dommen har amerikanere ikke ret til abort på landsplan.

Joe Biden vil beskytte amerikaneres ret til at få en abort. (Foto: Michael Reynolds © Ritzau Scanpix)

Gravide i USA skal ikke frygte for at blive anholdt, hvis de krydser en statsgrænse for at få en abort. Det siger USA's præsident, Joe Biden.

- I sidste uge annoncerede jeg to specifikke handlinger. For det første, hvis ekstremistiske guvernører forsøger at blokere en kvinde fra at rejse ud af en stat, der forbyder hende lægehjælp, til en stat, der yder den pleje, vil den føderale regering handle for at beskytte hendes grundrettighed.

- For det andet, hvis en stat forsøger at blokere en kvinde fra at få medicin, som FDA (USA's lægemiddelagentur, red.) allerede har godkendt, vil min administration handle og beskytte den kvindes ret til den medicin, siger Joe Biden.

Præsidentens melding kommer en uge efter, at den amerikanske højesteret besluttede at omstøde dommen "Roe v. Wade" fra 1973, der sikrede amerikanere ret til abort.

Højesterettens omstædelse af "Roe v. Wade"-dommen betyder, at det nu er op til den enkelte delstat at lovgive om abort.

13 delstater ud af USA's 50 har allerede indført lovgivning, der indskrænker amerikaneres abortrettigheder markant.

Flere store virksomheder har også tilbudt medarbejdere, at de vil dække omkostninger ved at skulle rejse til en anden stat for at få foretaget en abort, hvis det er nødvendigt.

Flere stater er også gået den anden vej og styrket retten til abort. Heriblandt Californien og New Mexico.

Californiens guvernør, Gavin Newsom, var hurtigt ved tasterne på Twitter, efter Højesteretten omstødte "Roe v. Wade".

- Abort er lovligt i Californien. Det vil forblive sådan. Jeg har lige underskrevet en lov, der gør vores stat til et trygt tilflugtssted for kvinder på tværs af landet.

- Vi vil ikke samarbejde med nogen stater, der forsøger at retsforfølge kvinder eller læger for at modtage eller yde reproduktiv pleje, skriver Gavin Newsom.

Joe Biden udlægger sine to punkter:

Folk vil blive chokeret

Men præsident Joe Biden forventer, at hvis gravide amerikanere fra en stat med en restriktiv abortlovgivning begynder at rejse til en anden stat for at få en abort, så vil de blive mødt af stor modstand i deres hjemstat og måske endda et retligt efterspil.

- Folk vil blive chokerede, når den første stat forsøger at anholde en kvinde for at krydse en statsgrænse for at få sundhedspleje.

- Jeg tror ikke, folk tror på, at det kommer til at ske. Men det kommer til at ske, og det vil fortælle hele nationen, at det her er kæmpestort. Det påvirker alle jeres grundlæggende rettigheder, siger Joe Biden ifølge Reuters.

Den amerikanske præsident vil nu have abortrettigheder sikret lovmæssigt på føderalt niveau, altså for hele landet.

- I sidste ende er Kongressen nødt til at gøre Roe (retten til abort, red.) til føderal lov, siger Joe Biden.

Præsidenten erkender dog også, at det først kan ske efter midtvejsvalget i november, for på nuværende tidspunkt har Demokraterne ikke stemmer nok til at indføre lovgivning om nationale abortrettigheder i USA.