Joe Biden vil genoverveje forholdet til Saudi-Arabien efter olie-udmelding

OPEC-beslutning om at sænke olieproduktion skuffer USA's præsident.

Kronprins i Saudi-Arabien, Mohammed bin Salman (t.v.) har skuffet USA's præsident, Joe Biden, ved at skrue ned for olieproduktionen. (Foto-collage). (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Det var et fistbump af geopolitiske dimensioner.

Den amerikanske præsident Joe Biden slog i juli kammeratligt næverne sammen med den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman, ved et kritiseret besøg i den olie-rige ørkenstat.

Formålet med besøget for bare tre måneder siden var at lappe på forholdet til Saudi-Arabien - og måske overtale saudierne til at skrue en anelse op for oliepumperne, nu hvor krigen i Ukraine har skabt energikrise.

Men sommeren er forbi.

Og i dag lyder beskeden fra Det Hvide Hus, at Joe Biden føler, at der er brug for at "genoverveje" forholdet til Saudi-Arabien.

Det siger talsmand for præsidentens sikkerhedsråd, John Kirby, i et interview med CNN.

- Præsidenten var været meget tydelig om, at det er et forhold, som vi er nødt til løbende af reevaluere, sagde John Kirby.

Det så venskabeligt ud, da Joe Biden 15. juli fistbumpede Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, i Riyadh, men nu er forholdet afkølet. (arkivfoto). (Foto: © BANDAR AL-JALOUD, Ritzau Scanpix)

OPEC skruer ned for oliepumperne

I sidste uge besluttede Saudi-Arabien og sammenslutningen af olieproducerende lande i OPEC nemlig at skrue ned for olieproduktionen med to millioner tønder om dagen.

- Skuffende, kaldte Joe Biden beslutningen.

For det er ikke just noget, der får brændstofpriserne til at falde på USA's tankstationer.

- Særligt i lyset af OPEC's beslutning er det hans (Bidens, red.) standpunkt, og han er villig til at arbejde med Kongressen og gennemtænke, hvad forholdet skal være fremover, siger John Kirby.

Kritikere havde advaret Biden mod at besøge styret i Saudi-Arabien blandt andet på grund af drabet på journalisten Jamal Khashoggi, der boede i USA og blev myrdet, efter at han trådte ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul.

Senator: 'Saudi-Arabien holder med Rusland'

Men den russiske invasion har ført til sanktioner på den russiske olie, og efter Biden besøgte kronprinsen, øgede Saudi-Arabien olieproduktionen en anelse. Men nu er der så til gengæld skruet ekstra meget ned.

Energikrisen har tvunget præsident Biden til at frigive olie fra de amerikanske reserver for at holde priserne nede. Han har udtalt, at han er klar til at gøre det igen.

Den demokratiske senator Dick Durbin siger tirsdag, at Saudi-Arabien tydeligvis er på Ruslands side i krigen i Ukraine.

- Det er på tide, at vi forestiller os en udenrigspolitik, hvor vi ikke regner med Saudi-Arabien, siger han ifølge CNN.