Joe Biden vil være præsident i 2020

Joe Biden stiller op som Demokraternes præsidentkandidat, har han netop offentliggjort.

Den tidligere vicepræsident i USA, Joe Biden, vil være den demokrat, der vælter Republikanernes præsident, Donald Trump, af pinden. Det er netop blevet offentliggjort.

- Denne nations kerneværdier, vores position i verden, og vores demokrati. Alt dét, der har gjort Amerika til Amerika, er på spil. Derfor annoncerer jeg i dag mit kandidatur til posten som USA's præsident, udtaler Joe Biden i en Youtube-video, som han også har delt på Twitter.

- Hvis vi giver Donald Trump otte år i Det Hvide Hus, vil han for altid og fundamentalt ændre karakteren af denne nation - hvem vi er. Og jeg kan ikke bare lade ske, siger Joe Biden i videoen.

Det er Bidens tredje forsøg på at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Den 76-årige demokratiske politiker, der var vicepræsident under Barack Obama fra 2009 til 2017, er gennem længere tid blevet omtalt som en mulig modkandidat til præsident Donald Trump, og han har ligget i toppen af de fleste seneste demokratiske meningsmålinger.

På en tidligere partisammenkomst i sin hjemstat, Delaware, har Biden kaldt præsidentvalget i 2020 for det vigtigste i USA i et århundrede.

I en tale sagde den 76-årige Biden, at "tiden er inde til at genskabe USA's rygrad", og at det er nødvendigt med konsensus for at komme videre og ændre det nuværende politiske landskab, som han kalder "ondt" og "småtskårent".

Opvækst i arbejderfamilie

Inden Joe Biden blev vicepræsident under Barack Obama, havde han en flere årtier lang karriere i Kongressen.

Hans egen opvækst i en arbejderfamilie har gjort ham populær i arbejderkredse.

Biden ligger foran 19 andre præsidentkandidater i det demokratiske parti, viste en Reuters/Ipsos meningsmåling tidligere i denne uge.

Præsidentvalget finder sted i november næste år. Det anses som meget sandsynligt, at republikaneren Donald Trump vil forsøge at blive genvalgt som præsident.

Anklaget for upassende opførsel

Veteranpolitikeren har i den seneste tid været i modvind, da han er blevet anklaget for at have opført sig upassende over for flere kvinder.

En af kvinderne, Amy Lappos, har hævdet, at han på et tidspunkt holdt fast om hendes hoved, mens han forsøgte at gnide sin næse mod hendes.

- Det var ikke seksuelt, men han tog fat i mit hoved. Han lagde sin hånd rundt om min nakke og trak mig ind til sig for at gnide sin næse mod min. Da han trak mig ind til sig, troede jeg, at han ville kysse mig på munden, siger Amy Lappos til avisen Hartford Courant.

Den tidligere vicepræsident har afvist at have opført sig upassende.

- I løbet af mine mange år med valgkampe og et offentligt liv har jeg uddelt utallige håndtryk, knus og vist kærlig omsorg. Ikke én gang - aldrig - føler jeg, at jeg opførte mig upassende. Hvis der er nogen, der mener, at jeg gjorde, så vil jeg lytte til det med respekt. Men det var aldrig min hensigt, siger Biden.