Jødiske grave i Frankrig overmalet med hagekors

Det sker på dagen, hvor franskmænd over hele landet går på gaden i protest mod stigende antisemitisme.

Gravsten på en jødisk kirkegård i den nordfranske by Quatzenheim blev i morges fundet overmalet med lyseblå hagekors. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Lyseblå hagekors så langt øjet rækker.

Det var det syn, der mødte beboerne i den lille franske by Quatzenheim i morges.

Natten til tirsdag blev over 80 gravsten på byens jødiske gravplads skændet med de påmalede nazisymboler.

Vandaliseringen sker, natten før tusindvis af franskmænd på tværs af landet i dag går på gaden for at demonstrere mod en stigende antisemitisme i landet.

Demonstrationerne er støttet og arrangeret af landets største partier, og blandt andre de to tidligere præsidenter François Hollande og Nicolas Sarkozy vil gå med i optoget i Paris.

Den franske filosof Alain Finkielkraut, som er jøde, blev i sidste uge overfuset af en gruppe 'gule veste' i Paris. (Foto: Eric Feferberg © AFP or licensors)

Gule veste angreb filosof

Det er kun få dage siden, præsident Emmanuel Macron offentligt fordømte chikane og diskrimination af jøder, da han på Twitter kommenterede et angreb på en fransk-jødisk filosof.

- De antisemitiske fornærmelser, han har været udsat for, er det diametralt modsatte af, hvem vi er, og hvad der gør os til en stor nation. Vi vil ikke tolerere dem, skrev den franske præsident.

Fransk politi måtte skride ind for at beskytte den 69-årige filosof Alain Finkielkraut under en demonstration i Paris.

Her blev han udsat for verbale overgreb fra medlemmer af protestbevægelsen De Gule Veste. Alain Finkielkraut fortæller til avisen Le Parisien, at han blev kaldt "en beskidt zionist", og at demonstranterne opfordrede ham til at "kaste sig selv i kanalen".

Tre måneder efter etableringen af De Gule Veste, der voksede ud af en frustration med stigende priser og generel fattigdom, har gruppen ændret sig, og dagsordenen bliver nu i højere grad sat af en mindre gruppe med rabiate holdninger.

Stigende jødehad

De lyseblå hagekors på jødiske gravsten og overgrebet på Alain Finkielkraut er symptomer på en stigende antisemitisme i Frankrig.

Antallet af antisemitiske overgreb steg 74 procent mellem 2017 og 2018. Det fortalte den franske indenrigsminister Christophe Castaner på et pressemøde i sidste uge.

En postkasse med et portræt af Holocaust-overlever og politiker Simone Veil blev i sidste uge skamferet med hagekors i Paris. (Foto: BENOIT TESSIER)

Pressemødet blev holdt i pariserforstaden Sainte-Geneviève-du-Bois, hvor et træ i sidste uge blev fundet fældet. Træet var et mindesmærke for den jødiske mand Ilan Halimi, som blev dræbt i 2006.

Samme uge blev en postkasse med et portræt af Frankrigs tidligere sundhedsminister, Simone Veil, som overlevede Holocaust, overmalet med hagekors.

Facebook
Twitter