John Kerry på COP22: Jeg forstår godt, hvis I er bekymrede over Trumps klimapolitik

Det kan få katastrofale konsekvenser for vores levevis, hvis vi ikke gør alt for at bekæmpe den globale opvarmning, siger USA’s udenrigsminister.

Markedskræfterne vil trække den grønne udvikling, lyder det fra USA's udenrigsminister John Kerry på FN’s klimakonference i Marrakech i Marokko, COP22 (Foto: Str © Scanpix)

Det kan godt være, at USA’s udenrigsminister, John Kerry, ikke nævnte Donald Trump ved navn, da han onsdag eftermiddag talte ved FN’s klimakonference i Marrakech i Marokko, COP22.

Men der var ingen tvivl om, at den demokratiske toppolitiker og klimasagsforkæmper havde USA’s kommende præsident i tankerne under sin mere end 40 minutter lange tale om kampen mod den globale opvarmning.

Og budskabet til republikanske Donald Trump, der ikke tror på den menneskeskabte klimaforandringer og som har truet med at trække USA ud af den historiske klimaaftale fra Paris, var utvetydigt:

Klimaforandringerne er i den grad ægte og håndgribelige, og det kræver stærkt politisk lederskab, hvis ikke verden skal gå en katastrofal fremtid i møde.

- Vi skal sørge for, at alarmen er så høj, at alle hører den. Ingen kan få lov til at tage beslutninger, som vil berøre milliarder af mennesker, udelukkende på baggrund af ideologi og uden et ordentligt vidensgrundlag, sagde John Kerry og fortsatte:

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at bekæmpe klimaforandringerne, og vi skal opmuntre andre til at gøre det.

Politikere siger mange ting under en valgkamp

Da klimatopmødet gik i gang for halvanden uge siden, var Donald Trump stadig kun præsidentkandidat. Men han blev som bekendt valgt for en uge siden, og hans klimapolitik har siden da været det store samtaleemne på klimakonferencen.

John Kerry var sammen med landets nuværende præsident, Barack Obama, en af frontkæmperen for den internationale klimaaftale, som trådte i kraft tidligere på måneden. Og han forstår godt, hvis folk er blevet usikre på klimaets fremtid med Donald Trump i Det Hvide Hus.

- Jeg forstår åbenlyst godt jeres usikkerhed. Mens jeg kan stå her og spekulere over, hvilken politik vores kommende præsident vil føre ud i livet, kan jeg sige en ting til jer: I mine år som politiker har jeg lært, at der er ting, som ser lidt anderledes ud, når man rent faktisk sidder i regeringen, end når man er ude og føre kampagne, sagde han og understregede, at menneskeskabte klimaforandringer ”slet ikke bør være et politisk emne til at begynde med”.

- Det er virkeligheden, og det vil få katastrofale konsekvenser på vores levevis, hvis ikke vi tager de dramatiske, men nødvendige skridt for at reducere vores klimafodspor, sagde han og understregede, at det er nu eller aldrig.

- Vi får ikke en chance til.

Markedskræfterne vil trække den grønne udvikling

Donald Trump har endnu ikke udtalt sig om klimaet, efter han i sidste uge blev valgt. Men ifølge John Kerry bliver det noget nært umuligt for ham at bremse den grønne omstilling, som USA allerede er i gang med.

Det sker på delstatsniveau, i byerne og i de private virksomheder, som i disse år satser på at blive grønne og bæredygtige. Derfor var John Kerry heller ikke helt pessimistisk, uanset hvad republikaneren vælger at gøre.

- Det skyldes markedskræfterne. Og det vil kun fortsætte, fordi markedet kræver det. Ikke regeringen. De fleste virksomhedsledere har indset, at vedvarende energi kort og godt giver god økonomisk mening. Det er ikke noget, som man kan bremse, sagde han og understregede, at ”langt størstedelen af amerikanerne er klar over, at klimaforandringerne finder sted”.

- De er fast besluttede på, at vi skal holde de løfter, vi har givet i Paris, sagde han og blev mødt af store klapsalver.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter