Johnson blev grillet om 'Partygate' i flere timer: ’Det er sædvanligt at sende folk i det her land afsted med en skål’

Boris Johnson er anklaget for at have løjet for det britiske underhus. Johnson nægter sig skyldig i anklagerne.

Hele dagens seance blev indledt med, at Boris Johnson svor på biblen, at han ville tale sandt. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Mens coronapandemien hærgede i Storbritannien, var briterne i flere perioder underlagt strenge restriktioner, der blandt andet forbød briterne at stoppe op under en gåtur i det offentlige rum.

Restriktioner, der var udstukket af den britiske regering med den daværende premierminister Boris Johnson i spidsen.

Men bag murene i Downing Street 10, der både rummer premierministerens kontor og embedsbolig, blev samme restriktioner langt fra overholdt.

Over flere måneder rullede "Partygate-skandalen", der kastede lys over Boris Johnsons forbudte fester, som på ingen måde fulgte hans egen regerings retningslinjer.

Der var blandt andet meldinger om fredagsbarer, en meget omtalt rullekuffert med sprut og en fest i Downing Street natten før prins Philips begravelse.

På den baggrund blev Boris Johnson i dag grillet i flere timer af et særligt udvalg i det britiske parlament.

Han er nemlig anklaget for at have løjet over for det britiske underhus i forhold til sin viden om de forbudte fester.

Men spørger man den tidligere premierminister selv - ja, så er han uskyldig i de anklager.

- Jeg vildledte ikke Underhuset med vilje, siger han.

Forud for høringen havde Johnson skrevet et 52 sider langt dokument, hvor han erkender, at han førte parlamentet bag lyset - men kun fordi hans rådgivere havde forsikret ham om, at reglerne blev fulgt.

'Nødvendige arbejdsrelaterede arrangementer'

Og der blev gået hårdt til Johnson i udvalgets forsøg på at afklare, hvad han vidste om restriktionerne på daværende tidspunkt.

En af Johnsons egne partifæller Bernard Jenkin pointerede, at Johnson den 9. november 2022 - blot få dage før den første forbudte forsamling i Downing Street 10 - havde holdt et pressemøde med ordlyden:

- Hverken massetest eller fremgang i forhold til vaccinerne er på nuværende tidspunkt erstatning for nationale restriktioner og fysisk distancering, så det er vigtigt at følge reglerne, citerede Bernard Jenkin Johnson for, mens et billede fra den 13. november 2020, der viser Johnson stå tæt med sine kollegaer, blev vist på skærmene i lokalet.

- På et pressemøde i den periode gentog du ordene "hænder, ansigt, afstand".

- Dermed er der ingen tvivl om, at du forstod, hvad retningslinjer og reglerne indebar, og hvad der var formålet med dem. Ja eller nej?, spurgte Bernard Jenkin.

- Ja, lød svaret fra Boris Johnson.

Men når den tidligere premierminister så alligevel hævder, at han har sit på det rene, så er det blandt andet, fordi han mener, at det var nødvendige arbejdsrelaterede arrangementer.

Sådan lød argumentationen flere gange fra Johnson.

Også da et andet parlamentsmedlem Allan Dorans fra Skotlands Nationale Parti, SNP, spurgte, om Boris Johnson mente, at flasker med alkohol var "strengt nødvendige ved en arbejdsrelateret sammenkomst".

- Det er sædvanligt at sende folk i det her land afsted med en skål, svarede Johnson.

  • Det var blandt andet dette billede, der i dag blev fremhævet i afhøringen af Johnson. Billedet er fra den 13. november 2020. (Foto: © -/STF, Ritzau Scanpix)
  • Johnson blev også spurgt ind til dette billede fra den 19. juni 2020. (Foto: © -/STF, Ritzau Scanpix)
  • Ved afhøringen blev Johnson også vist videobidder af ham, der taler til de andre parlamentsmedlemmer i Underhuset. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
1 / 3

En kamp for sit politiske liv

I dag var altså ikke blot endnu en dag for den tidligere britiske premierminister.

For den "partygate-skandale", der i høj grad var med til at koste ham posten som premierminister, kan nu også i yderste konsekvens koste ham hans politiske liv.

Efter dagens afhøring vil udvalget nu på baggrund af den timelange seance og andre beviser vurdere, om - og i givet fald i hvilket omfang - Johnson med vilje har vildledt det britiske Underhus om sin viden om de forbudte fester.

  • Nogle valgte i dag i London at vise sin utilfredshed med den tidligere britiske premierminister. (Foto: © HENRY NICHOLLS, Ritzau Scanpix)
  • Partygate var en af hovedårsagerne til, at Johnson måtte forlade posten som premierminister. (Foto: © Andy rain, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Hvis udvalget konkluderer, at Johnson bevidst har løjet om coronareglerne, kan det føre til, at det anbefaler, at den tidligere premierminister suspenderes fra parlamentets underhus.

Hvis parlamentet enes om at suspendere Johnson i mere end ti dage, kan det føre til, at der afholdes et suppleringsvalg om hans plads i underhuset, skriver Ritzau.

Udvalget forventes at offentliggøre sin dom over Johnson inden sommer.