Johnson vil afklare dødvande med valg - men konsekvenserne kan blive store

Brexit-partiet kan snuppe mange konservative stemmer, vurderer Kim Bildsøe Lassen.

Premierminister Boris Johnson (i midten) mødes her til formiddag med sin regering, inden han ved middagstid skal til spørgetime i parlamentet. (Foto: UK Parliament/Jessica Taylor © Scanpix)

Det politiske kaos fortsætter i Storbritannien her to måneder inden, at det er meningen, at det forenede kongerige skal forlade EU.

I går besluttede et flertal i parlamentet at overtage styringen af, hvad der diskuteres i Underhuset, og i dag skal de så stemme om at fratage regeringen muligheden for at foretage et såkaldt no deal-brexit - altså muligheden for at forlade EU uden en aftale om fremtidigt samarbejde.

Reelt er det et forbud mod et no deal-brexit, som parlamentsmedlemmerne i dag skal stemme om, fortæller DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Det, man gør i dag, er at diskutere en lov om at forbyde regeringen at forlade EU uden en aftale den 31. oktober. Man må gerne forlade EU den 31. oktober, men det skal være med en aftale. Har man ikke en aftale da, så skal man bede EU om udsættelse i tre måneder indtil den 31. januar næste år.

Johnson: Ikke på vilkår

Men premierminister Boris Johnson har pure afvist igen at bede EU om udsættelse af brexit. Hvis det står til ham, forlader Storbritannien EU om mindre end to måneder - aftale eller ingen aftale.

Det slog han endnu en gang fast med syvtommersøm under gårsdagens heftige debat i Underhuset. I stedet vil han i dag fremsætte et forslag om nyvalg, som han skal bruge to tredjedele af parlamentets opbakning til.

Alt andet vil da også sætte premierministeren i et dårligt lys, fortæller Kim Bildsøe Lassen.

- Sådan som han har turneret rundt og sagt, at ligegyldigt hvad, så forlader vi EU den 31. oktober, så vil det være en katastrofe for ham at bede om endnu en udsættelse, siger Kim Bildsøe.

Han tilføjer, at parlamentet er fastlåst, som det står nu, og et nyvalg er regeringens forsøg på at komme ud af et politisk dødvande på.

- Et nyvalg vil være en måde at afklare på, hvad befolkningen mener, og hvordan man kommer videre. Situationen er, som den har været i de forgangne år, meget, meget fastlåst. Spørgsmålet er selvfølgelig, om et nyvalg kan afklare det, men det er det, man vil forsøge, fortæller han.

Risikoen ved et nyvalg

Under gårsdagens debat accepterede oppositionsleder Jeremy Corbyn, at et nyvalg var en mulighed. Men han og oppositionen fastholdt, at en lov, der forbyder et no deal-brexit, skal være på plads, inden et valg kan finde sted. Alt andet er simpelthen for risikabelt, fortæller Kim Bildsøe Lassen.

- Hvis man lige pludselig kaster sig ud i et nyvalg, som Boris Johnson og regeringen har kontrol over, så kan man kan komme i en situation, hvor der faktisk bliver ført valgkamp den 31. oktober, og så vil man forlade EU uden en aftale, siger han og fortsætter:

- Det er det, der sker, hvis der ikke besluttes andet. Så man vil gerne i oppositionen have sikkerhed for, at denne her lov kommer igennem, og at der er en eller anden sikring for, at man ikke kaster sig ud i en no deal, selvom der er valgkamp.

Parlamentet vil være suspenderet under en valgkamp, og det er dermed ikke muligt at gennemføre lovgivning, så snart der bliver udskrevet valg.

Oppositionsleder og formand for partiet Labour Jeremy Corbyn under gårsdagens debat i Underhuset. (Foto: ROGER HARRIS © Scanpix)

Udfordringen fra Nigel Farage

Boris Johnsons helt store problem er dog, at han ikke bare kæmper mod oppositionen, når det kommer til selve udførelsen af brexit. Han kæmper også med Brexit-partiet, et såkaldt hardliner brexit-parti anført af tidligere Ukip-leder Nigel Farage, der kæmper for et hårdt brud med EU.

Ifølge meningsmålinger står de nemlig til at få flere pladser i parlamentet ved et eventuelt parlamentsvalg - og det kan give De Konservative store problemer i fremtiden, vurderer Kim Bildsøe Lassen.

- Nigel Farage, som jeg talte med forleden, sagde, at de ville komme til at destruere det konservative parti. Og man så i forbindelse med det seneste valg til Europaparlamentet (hvor Brexit-partiet fik hver tredje britiske stemme, red.), at partiet appellerer til mange af de briter, som vil have et rent brud med EU.

Nigel Farage under Brexit-partiets præsentation af deres mulige kandidater til parlamentet. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)

Det kan betyde, at Det Konservative Parti kan komme til at stå mere presset og måske meget mindre efter et parlamentsvalg, og at de skal forholde sig til et helt nyt magtforhold med Brexit-partiet som en stærk trussel fra højre, vurderer korrespondenten.

- Det er så tæt i meningsmålingerne, om det er oppositionen, der vinder, eller om det er De Konservative eventuelt sammen med Brexit-partiet. Og det ville forandre rigtigt meget, hvis det blev et stort Brexit-parti, der kom ind i parlamentet og afløste dele af det konservative parti.

Cirkusset fortsætter

Parlamentet indleder dagen ved middagstid, hvor premierministeren afholder spørgerunde, en fast ugentlig tradition i parlamentet. Det er Boris Johnsons første som premierminister og kan også, tilfælde af at der bliver udskrevet valg, risikere at blive hans sidste.

Omkring klokken 16 vil parlamentet overtage dagsordenen og debattere lovforslaget om et forbud mod et no deal-brexit.

Afstemningen om lovforslaget er planlagt til at finde sted omkring klokken 18.

Senere på aftenen skal de så debattere og stemme om Boris Johnsons forslag om et nyvalg.

Heller ikke i dag vil der være mangel på dramatik i britisk politik, fastslår Kim Bildsøe Lassen.

- Diskussionerne, eller cirkusset vil nogle sige, fortsætter i dag. Jeg sad inde i parlamentet i går, og der blev råbt og skreget, og jeg kunne ikke lade være med at tænke, at det er altså mange af de samme diskussioner, som befolkningen og resten af verden har hørt på i tre år. Der er ikke meget, der har flyttet sig, og det vil altså fortsætte i dag, siger han.