Jordansk prins beskyldes for sammensværgelse – og langer ud

Prinsen, der engang stod til at blive Jordans konge, anklages for at ville destabilisere landet.

Jordans tidligere kronprins kommer med en usædvanligt hård kritik af styret i landet. (Foto: Khalil Mazraawi © Scanpix)

Jordans tidligere kronprins Hamza bin Hussein anklages for at deltage i en sammensværgelse.

Det siger Jordans vicepremierminister, Ayman Safadi, der siger, at prinsen sammen med udenlandske magter har forsøgt at destabilisere landet, skriver BBC.

Tidligere i dag bragte det britiske medie en video, som prinsen optog i går, hvor han sagde, at han var blevet sat i husarrest.

Det skete efter flere højprofilerede anholdelser i kølvandet på meldinger om et kupforsøg i det normalt stabile mellemøstlige land. Knap 20 personer er blevet anholdt, beretter Washington Post, herunder et medlem af Jordans kongefamilie og en tidligere finansminister.

Prins Hamza bin Hussein, der er halvbror til Jordans kong Abdullah, siger i videoen, at han i går blev kontaktet af Jordans militærchef og fik besked på, at han ikke måtte forlade sit hjem eller kommunikere med omverdenen.

I videoen, som BBC har fået gennem prinsens advokat, beskylder han Jordans ledere for inkompetence, korruption og nepotisme. Samtidig afviser han at være en del af en sammensværgelse eller at samarbejde med fremmede magter, "hvilket altid er beskyldingen mod folk, der tager bladet fra munden", siger han.

Militæret har tidligere afvist, at den tidligere kronprins var under husarrest, men sagde, at han fik besked på at stoppe "aktiviteter, der bliver brugt til at angribe Jordans sikkerhed og stabilitet", beretter The Guardian.

Her til aften lyder meldingen fra vicepremierministeren så, at prins Hamza har samarbejdet med fremmede magter med henblik på at destabilisere landet.

Prinsens mor, enkedronning Noor, tager afstand til "bagvaskelsen" rettet mod sin søn:

Beskylder styret for korruption

Ifølge BBC kommer beskyldningerne, umiddelbart efter prins Hamza har besøgt stammeledere, hvor der angiveligt er blevet udtrykt kritik af styret i Jordan. Han beskyldes nemlig for at forsøge at mobilisere stammerne mod det jordanske styre.

I videoen fra i går afviste prinsen dette og sagde, at han har forsøgt at holde kontakten til sine landsmænd "i håb om, at de kan se, at der stadig er medlemmer af denne familie, der elsker dette land".

I videoen siger prinsen blandt andet, at Jordans udvikling går den forkerte vej og ødelægges af korruption og inkompetence:

Det er om en sørgelig udvikling, lyder det fra prinsen.

- Vores børns liv og fremtid er på spil, hvis dette fortsætter. Deres trivsel tilsidesættes af et styre, der har valgt, at personlige interesser, økonomiske interesser og korruption er vigtigere end 10 millioner indbyggeres liv, værdighed og fremtid, siger han.

- Forhåbenlig vil situationen forbedre sig, hvis vi står sammen og lader vores stemmer blive hørt.

Usædvanlig kritik

Kritikken fra den tidligere kronprins er langt fra hverdagskost, lyder det fra Jordan-analytikeren, Amer Sabaileh.

- Det er helt klart første gang, at vi har sådan en åben kritik af systemet fra et medlem af kongefamilien, siger han til nyhedsbureauet AP.

Han påpeger, at prinsen tidligere har kritiseret situationen i Jordan på Twitter, men siger, at den seneste udvikling kan have konsekvenser.

- Det, der skete i går, er meget vigtigt, fordi det ganske enkelt vil føre til et punkt, hvor der er en ændring i måden, som folk ser på hele situationen, siger han.

- Jeg forventer ikke konkrete ændringer på gadeplan, men jeg tror, at det i det mindste kan styrke overbevisningen om, at der er dårlig ledelse i hele systemet, siger Amer Sabaileh, der mener, at det kan presse magthaverne til at åbne for flere rettigheder og demokratiske tiltag.

På dette foto fra 2012 ses prins Hamza i midten med kong Abdullah og enkedronning Noor til højre. (Foto: Yousef Allan © Scanpix)

Mens kritikken fra halvbroren er hård, så kan kong Abdullah glæde sig over støtteerklæringer fra en lang række lande i regionen. Det gælder blandt andet Saudi-Arabien, der slår fast, at kongen har kongerigets fulde støtte, og at man har tiltro til hans evne til at "bevare sikkerhed og stabilitet", lyder det i en erkæring, beretter CNN.

Der er også støtte fra USA, der oplyser til CNN, at man følger udviklingen tæt.

- Kong Abdullah er en nøgleallieret for USA, og han har vores fulde støtte, lyder det fra Ned Price, talsmand for det amerikanske udenrigsministerium.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk