Jordskælv i Japan igen i dag: Derfor er Japan så ramt af jordskælv

Det er Japans placering tæt ved en pladegrænse, der er årsag til de hyppige jordskælv i Japan, lyder det fra forsker, der garanterer for mange flere jordskælv i fremtiden.

Et kraftigt jordskælv har ramt det sydvestlige Japan. Det er anden gang på blot to dage, at landet rammes af jordskælv. (Foto: Kimimasa Mayama © Scanpix)

Igen er Japan ramt af et kraftigt jordskælv. Det er ikke længere siden end blot en enkelt dag, at Japan sidst var ramt af jordskælv.

Men hvorfor er Japan så udsat for jordskælv. Det har vi spurgt forsker i jordskælv –og seismologi ved GEUS Peter Voss om.

- Japan er udsat, fordi landet ligger tæt ved en pladegrænse bestående af flere plader, der gerne hele tiden vil støde sammen. Og det er presset fra de plader, der gerne vil støde sammen, der til resulterer i jordskælv, fortæller Forsker i jordskælv –og seismologi ved GEUS, Peter Voss.

Jordskælvet i Japan i dag målte mellem 7,1 og 7,4 på richterskalaen – en måling, som Peter Voss vurderer meget høj.

- 7,4 er rigtig slemt. Jordskælvet på Haiti i 2009 var 7.0 – og det var katastrofalt, fortæller Peter Voss.

Hvor alvorlige konsekvenserne af dagens jordskælv bliver, kommer dog an på hvor langt det er fra beboelsesområder.

- Rystelsesmæssigt kommer det an på, hvor langt jordskælvet er fra beboelesområder. Hvis et beboelsesområde er ramt – kan bygninger falde sammen, og gasledninger kan blive revet over.

Peter Voss garanterer imidlertid for, at det på ingen måde er sidste gang, vi har set et jordskælv i Japan

- Fordi at Japan er placeret der, hvor det er - vil landet opleve de samme jordskælv igen og igen. Det vil bare gentage sig - og det vil fortsætte i millioner af år frem, fortæller Peter Voss.

Store jordskælv i nyere tid

  • Det Jordskælvet, der ramte Japan i 2011, og som både udløste en tsunami og en atomkraftværk ulykke, er et af de mere alvorlige jordskælv i nyere tid.

  • Et andet var jordskælvet på Haiti i 2009, hvor store forkastninger i jordens indre resulterede i, at hele landets infrastruktur blev ødelagt. kilde Peter Voss, forsker i jordskælv –og seismologi ved GEUS

Facebook
Twitter