Jordskælv i krigshærgede Syrien: 'De hvide Hjelme' fjerner ligene fra de kollapsede huse

Organisation har før evakueret civile fra bombardementer, nu leder de efter jordskælvsofre.

  • Medlemmer af organisationen De hvide Hjelme transporterer en såret til et hospital i den syriske by Bab al-Hawa. (Foto: © MOHAMMED AL-RIFAI, Ritzau Scanpix)
  • Her er det De Hvide Hjelme og civile, som redder folk i byen Idlib. (Foto: © Anas Alkharboutli, Anas Alkharboutli/picture-alliance/dpa/AP Images)
  • Her er det en eftersøgningsaktion med organisationen i Al Atarib, Syrien. (Foto: © WHITE HELMETS, Ritzau Scanpix)
  • Sammenstyrtede bygninger i byen Zardana bliver gennemsøgt for at finde overlevende. (Foto: © AHMAD AL-ATRASH, Ritzau Scanpix)
  • Her arbejder organisationen i byen Sarmada i det nordvestlige Syrien. (Foto: © MOHAMMED AL-RIFAI, Ritzau Scanpix)
1 / 5

Hjælpeorganisationen 'De Hvide Hjelme' har utallige gange fjernet lig fra murbrokker og evakueret civile fra sønderbombede byer i Syrien.

Den ti år lange krig i landet har gjort hjælpearbejderne erfarne i sådanne vanskelige opgaver, og derfor trak de i arbejdstøjet, da et kraftigt jordskælv i nat dansk tid ramte den sydlige del af Tyrkiet og den nordlige del af Syrien.

- Vores hold er til stede og leder efter overlevende og fjerner de døde fra murbrokkerne, skrev organisationen i morges på Twitter.

VIDEO Se, hvordan 'De hvide Hjelme' leder efter jordskælvsofre

'En svær opgave for os'

Jordskælvet med en beregnet størrelse på omkring 7,8 har skabt massive ødelæggelser på ejendomme i flere syriske byer i den nordlige del af landet, og antallet af omkomne stiger time for time.

Samlet set har over 1.300 mennesker mistet livet på grund af jordskælvet i både Syrien og Tyrkiet.

- Mange bygninger i forskellige byer og landsbyer i det nordvestlige Syrien er kollapset eller ødelagt af jordskælvet.

- Mange familier er fortsat fanget i murbrokker. Vi forsøger at redde dem, men det er en meget svær opgave for os, siger Ismail Al Abdullah fra De Hvide Hjelme til BBC.

Han kalder det nordvestlige Syrien for et "katastrofeområde" og beder det internationale samfund om at træde til og hjælpe med at redde folk.

12 millioner mennesker lever allerede af humanitær bistand

Når det særligt er tragisk for Syrien at blive ramt lige nu af naturens altødelæggende kræfter, skyldes det den tilstand, det krigshærgede land befinder sig i.

Det siger Jonas Nøddekær, der er international direktør i Folkekirkens Nødhjælp.

- Det er ekstra sårbart i den her situation, at det rammer et område i det nordlige Syrien, som har været krigsramt i 10 år, og hvor der er 12 millioner mennesker, der allerede lever af humanitær bistand.

- Nu kommer det her oveni, og det er stærkt bekymrende, fordi det er folk, der i forvejen har fået fjernet hele deres levegrundlag, lyder det fra Jonas Nøddekær.

Desuden kommer der ikke lige så meget hjælp til Syrien i denne tid på grund af krigen i Ukraine, siger han.

- Mange ressourcer er trukket op mod Ukraine, og det har vores indsatser i Syrien også kunnet mærke.

VIDEO Klippet viser redningsarbejdet flere steder i det nordlige Syrien

Selvom hjælpeorganisationerne langtfra har et overblik over katastrofens omfang i Syrien, håber Jonas Nøddekær dog på, at antallet af sammenstyrtede bygninger ikke er lige så stort som i den sydlige del af Tyrkiet.

Der er nemlig ikke opført nær så meget etagebyggeri.

Det kan have en betydning for antallet af omkomne, at der ikke har befundet sig folk på flere etager, som man har set det i nabolandet, hvor den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, kalder jordskælvet for "landets største katastrofe siden 1939".

Her ses nogle af de byer i den sydlige del af Tyrkiet og den nordlige del af nabolandet Syrien, som er blevet ramt af det kraftige jordskælv. 1-tallet viser det første jordskælv. 2-tallet viser det andet jordskælv, som ramte i formiddag. (Foto: © Grafik:Morten Fogde, (c) DR)