Jordskælvet der rystede Haiti

Få overblikket over det altødelæggende jordskælv, der ramte Haiti, og dagene der fulgte efter.

Jordskælvet 12. januar 2010 havde en styrke på 7,0 på Richter-skalaen, og havde sit epicenter i byen Léogâne, 25 km fra hovedstaden Port-au-Prince og den større by Jacmel.

De fleste ødelæggelser fandt sted i disse byer, og førte til mange dødsfald.

I løbet af de første 12 dage efter jordskælvet var der mindst 52 efterskælv på over 4,5 Richter.

I følge Haitis regering omkom 316.000 under jordskælvet, 300.000 blev kvæstet og over en million mennesker hjemløse.

Over 200.000 døde

USA's statslige bistands- og nødhjælpsorganisation, USAID (United States Agency for International Development) anslår imidlertid at dødstallet er højst 85.000, mens Internationalt Røde Kors satte i ugen efter jordskælvet dødstallet til 45-50.000.

Mange iagttagere mener, at tallet formodentlig er over 200.000 døde.

Beregningerne svinger blandt andet fordi regeringen hurtigt begravede tusinder af uidentificerede lig i massegrave, fordi mange overlevende hurtigt begravede deres afdøde slægtninge og naboer i umarkerede grave – og fordi der ikke blev talt efter, når ligene passerede lighusene.

Halvanden million hjemløse

En leder af et lighus i Port-au-Prince anslog at han havde haft 10.000 lige i dagene efter jordskælvet, en anden embedsmand hævdede at der var passeret 75.000 lig.

Under alle omstædigheder var det højt satte dødstal med til at tiltrække milliarder af kroner i nødhjælp og genopbygningsbistand.

Antallet af hjemløse voksede hurtigt til over 1,5 millioner.

Det anslås at omkring 250.000 beboelsesejendomme og 30.000 erhvervsejendomme blev ødelagt.

Kun halvdelen af de over 10 millioner kubikmeter murbrokker og bygningsmaterialer fra jordskælvet er blevet ryddet op i dag.

Nødhjælpen strømmede til

Umiddelbart efter jordskælvet begyndte hjælpen at strømme til Haiti, og 1,5 millioner mennesker flyttede i teltlejre.

To år efter jordskælvet lever omkring en halv million mennesker stadig i teltlejre, der er plaget af elendig hygiejne, kriminalitet og voldtægter.

Haiti var i forvejen det fattigste land på den vestlige halvkugle, og næsten hver anden af de ti millioner haitianere mangler mad til hverdag.

Allerede før jordskælvet levede 80 procent af befolkningen i fattigdom, og 70 procent var enten arbejdsløse eller havde kun forefaldende arbejde – i dag er tallene højere.

Mange børn dør før de bliver fem

Der dør flere kvinder under fødsel i Haiti end noget andet land uden for Afrika syd for Sahara,

80 ud af 1000 børn dør før de fylder fem.

I Port-au-Prince var det kun en tredjedel af befolkningen, der havde adgang til rent vand før jordskælvet – det er færre nu.

I efteråret brød en koleraepidemi ud, der foreløbig har kostet 7.000 mennesker livet.

Koleraepidemien førte også til sammenstød med FN, da det var FN-soldater fra Nepal, der havde bragt sygdommen til Haiti.

Genopbygningen af landet er gået meget langsomt. Dels fordi Haitis regering har været meget ineffektiv. Efter valget tog det den nyvalgte præsident fem måneder at udpege en ny premierminister.

Mange donorlande har også været meget langsomme med at overføre lovede penge til genopbygningen.

FacebookTwitter