Jordskælvet i Nepal flytter Mount Everest 3 centimeter mod sydvest

Mount Everest er i konstant - langsom - bevægelse, men rystelserne fra undergrunden fik verdens højeste bjerg til at skifte retning.

Verdens højeste bjerg, Mount Everest, har flyttet sig 3 centimeter mod sydvest, efter Nepal blev ramt af et voldsomt jordskælv 25. april i år. (Foto: ROBERTO SCHMIDT © Scanpix)

Tro kan flytte bjerge.Og det kunne jordskælvet, der ramte Nepal den 25. april i år, også.Ifølge CNN har skælvet, der målte 7,8 på Richterskalaen, fået Mount Everest til at rykke 3 centimeter mod sydvest.Jordskælvet, der har kostet flere end 8.000 mennesker – herunder mindst 18 bjergbestigere på Mount Everest – livet, har ikke haft betydning for højden af verdens højeste bjerg, der ligger i Himalaya mellem Tibet og Nepal.

Det måler stadig 8.848 meter, beretter Kinas Nationale Administration for Landmåling, Kortlægning og Geoinformation, der ifølge kinesiske medier har et satellit-monitoreret system på toppen af bjerget for at måle dets bevægelser.40 centimeter på 10 årSiden de fik dette måleudstyr i 2005, har det enorme bjerg bevæget sig i nordøstlig retning med en hastighed på fire centimeter om året. Mount Everest er i samme periode vokset 0,3 centimeter per år.

Jordskælvet i Nepal har altså fået bjerget til at skifte retning.- Mount Everest bevæger sig konstant mod nordøst, og jordskælvet har fået bjerget til at tage et lille spring i modsat retning, siger vicedirektør i administrationen, Xu Xiwei, ifølge China Daily.Nepals hovedstad flyttet to meterIfølge nyhedsbureauet AFP har de voldsomme rystelser fået selve hovedstaden Kathmandu, der er et tæt befolket område i en dal cirka 80 kilometer fra epicentret, til at flytte to meter mod syd.- Vi har studeret de centrale zoner, der er blevet berørt af jordskælvet, og vi har kunnet konstatere en generel bevægelse mod syd, siger Madhu Adhikari, der er leder af undersøgelsesafdelingen i Nepals Geografiske Ministerium, ifølge AFP.

Facebook
Twitter