Journalist forsvandt på Saudi-Arabiens konsulat: 'Der er nogle, der ikke fortæller sandheden'

Tyrkiet savner en bedre forklaring på, hvordan en kritisk journalist kunne forsvinde fra jordens overflade under et konsulatbesøg.

Det saudi-arabiske konsulat er blevet centrum for et mysterium, der er kommet op på diplomatisk plan. (Foto: OZAN KOSE © Scanpix)

Sagen om en saudisk journalist, der gik ind på et konsulat og muligvis ikke kom ud i live, har bevæget sig op på højeste plan.

For en uge siden gik den regeringskritiske journalist, Jamal Khashoggi, ind på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske storby Istanbul for at få styr på nogle dokumenter til sit bryllup. Han kom aldrig ud igen, siger hans forlovede, der ventede på ham udenfor.

Tyrkiets præsident Erdogan forlanger, at Saudi-Arabien fremlægger beviser for, at journalisten forlod konsulatet, mens den amerikanske præsident, Donald Trump, udtrykker bekymring om sagen.

Anonyme kilder i det tyrkiske politi fortæller, at den regeringskritiske journalist blev likvideret på konsulatet. De saudiske myndigheder holder derimod fast i, at han selv forlod stedet.

Sagen er ved at udvikle sig til en diplomatisk krise mellem Tyrkiet og Saudi-Arabien, lyder det fra DR's mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.

- Forholdet er i forvejen dårligt, fordi Tyrkiet og Saudi-Arabien er uenige om en række ting her i regionen, hvor de støtter forskellige grupper og står på hver sin side i forskellige konflikter, fortæller korrespondenten.

- Når der så kommer sådan en sag, gør det ikke forholdet bedre. Specielt fordi der er nogle, der ikke fortæller sandheden.

Tvivl om forklaring

Politiet i Tyrkiet er i øjeblikket ifølge tyrkiske kilder særligt interesseret i en gruppe saudi-arabere, der landede i Istanbul i to privatfly samme dag, som den 59-årige journalist forsvandt, fortæller Michael S. Lund.

- Dem vil man fra tyrkisk side meget gerne vide mere om, siger korrespondenten.

Han siger, at politiet i øjeblikket koncentrerer sig om nogle biler på diplomatplader, som forlod konsulatet den dag, systemkritikeren forsvandt.

- Mistanken er ifølge flere anonyme kilder hos det tyrkiske politi, at Khashoggi kan være blevet slået ihjel på konsulatet og flyttet i nogle af bilerne, siger Michael S. Lund, der også fortæller, at en af præsident Erdogans toprådgivere åbent er kommet med denne beskyldning.

Korrespondenten understreger dog, at tyrkerne ikke har fremlagt beviser for deres påstande.

- Så vi ved ikke, om de har ret i deres meget voldsomme anklager mod det saudi-arabiske styre og deres konsulat, siger han.

Nobelprismodtager og journalist Tawakkol Karman talte i går med pressen ved en demonstration foran det saudi-arabiske konsulat i Istanbul. (Foto: OZAN KOSE © Scanpix)

Saudiernes forklaring lyder, at Khaskoggi forlod konsulatet på normal vis, og at de ikke aner, hvad der er sket med ham. Den forklaring har korrespondenten dog svært ved at tro på.

- Jeg har selv været ude i området, hvor konsulatet ligger. Det er et diplomatkvarter med flere forskellige konsulater og kameraovervågning stort set overalt, siger han.

Forklaringen om, at Khaskoggi skulle være forsvundet i løbet af de få meter, der adskilte konsulatets port og hans ventende forlovede udenfor, er derfor svær at tro på, mener korrespondenten.

- De tyrkiske myndigheder har også svært ved at tro på det og har opfordret Saudi-Arabien til at komme med en bedre forklaring på, hvad det er, der er sket med ham.

Stor mystik om forsvinden

Den saudi-arabiske journalist har levet i eksil i USA i de senere år, hvor han blandt andet har skrevet for den indflydelsesrige avis Washington Post.

Den bizarre sag omkring hans forsvinden begyndte at rulle for en uge siden, da journalisten ifølge hans tyrkiske forlovede, Hatice Cengiz, forsvandt i forbindelse med besøget i det saudiske konsulat i Istanbul.

Alle beskyldninger om urent trav afvises dog fra højeste sted i Saudi Arabien.

- Han er ikke indenfor, lød det i sidste uge, da den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman, blev spurgt ind til sagen i et interview med finansmediet Bloomberg.

Den magtfulde kronprins understregede, at de tyrkiske myndigheder var velkomne til at gennemsøge konsulatet, hvis de havde lyst.

Et tilbud, som tyrkerne har taget imod, da de har åbnet en politiefterforskning af sagen. I aftes lagde Tyrkiets præsident Erdogan bevisbyrden over på Saudi Arabien.

- Hvis han forlod konsulatet, må de bevise det med tv-billeder, lød det fra den tyrkiske præsident ved en pressekonference i Budapest.

Mystikken omkring sagen er ikke blevet mindre af, at Khaskoggis søn i et interview med det saudi-ejede medie Al Arabiya i søndags sagde, at han aldrig har hørt om den tyrkiske kvinde, der skulle være hans fars forlovede.

Han sagde, at hans familie støtter de saudi-arabiske myndigheders efterforskning af den bizarre sag.

Facebook
Twitter