Journalist i Japan: Det her er en katastrofe

Mange mennesker er fanget i ruinerne, og togskinner og motorveje er ødelagt.

  • Et af mange huse er styrtet sammen i Mashiki, Kumamoto. / AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI (Foto: © KAZUHIRO NOGI, Scanpix)
  • Bygninger er kollapset i Kumamoto. REUTERS/Kyodo (Foto: © Kyodo, Scanpix)
  • Lokale inspicerer store revner i asfalten forårsaget af jordskælv. REUTERS/Kyodo (Foto: © Kyodo, Scanpix)
1 / 3

En stor katastrofe.

Sådan betegner journalist Asger Røjle, der bor i Japan, de to jordskælv, der har ramt den sydlige del af landet.

Ifølge The Guardian og nyhedsbureauet AP mistede mindst 9 personer livet i det første jordskælv, som ramte Kumamoto på øen Kyushu torsdag. Skælvet målte 6,4 på Richterskalaen. Et voldsommere jordskælv ramte kort derfra natten til lørdag klokken 01.25 lokal tid. Her mistede mindst 20 mennesker livet i et skælv, som de japanske myndigheder målte til 7,3.

Men dødstallet vil stige, for der ligger mange mennesker i ruinerne, fortæller Asger Røjle.

- Det usædvanlige er, at skælv nummer to var det største. Det første skælv i torsdags fik mange af de ældste huse til at slå sprækker, men så kom skælv nummer to, som var mange gange større. Det fik husene til at styrte sammen, og på den måde forstærkede det andet skælv det første, siger han.

De to jordskælv førte blandt andet til et stort jordskred på øen Kyushu:

Folk er bange

Ganske vist er japanerne vant til jordskælv, og de har stille og roligt søgt ud af deres hjem. Tusindvis har søgt ly på skoler og i hotellobbyer, men man skal ikke tage fejl, fortæller Asger Røjle.

- Der har været over hundrede efterskælv, og 20 af dem var meget kraftige. Folk har stille og roligt søgt ud i evakueringscentrene. Men man skal ikke glemme, at når japanerne sidder der, og det ene efterskælv følger det andet, så er de lige så bange, som vi ville være.

170.000 husstande er uden el, og mange har heller ikke vand. Togskinner er knækket, og motorveje er ødelagt. Ifølge CNN er mindst 23 mennesker fanget i sammenstyrtede bygninger, og mindst 1000 er blevet såret under lørdagens skælv.

  • Jordskælvene kan ifølge Japans Meteorologiske Agentur (JMA) have været medvirkende til, at vulkanen Mount Aso er gået i et mindre udbrud. Vulkanen er den største aktive vulkan i Japan.

  • Regeringen planlægger at sende 20.000 soldater til Kumamoto søndag, oplyser premierminister Shinzo Abe.