Journalist i Myanmar har sovet nyt sted hver aften siden militærkup: 'Man kan blive anholdt hvert sekund'

Journalister frygter, at det nye militærregime snart vil slå ned på landets medier. Flere er allerede blevet anholdt.

Freelancejournalisten Mratt Kyaw Thu dækker demonstrationerne i Myanmar, men han frygter at militæret snart vil slå ned på medierne. Her ses han på et billede fra 2017. (Foto: Ye Aung Thu)

Mratt Kyaw Thu har sovet et nyt sted hver nat siden militæret tog magten i Myanmar den 1. februar.

Det er et sikkerhedshensyn, forklarer freelancejournalisten på et opkald over den krypterede beskedtjeneste Signal.

- Hvis man er politisk reporter, så kan man blive anholdt hvert minut eller hvert sekund. Man ved ikke, hvornår de kan komme om natten, siger han.

Flere journalister er allerede blevet anholdt, mens de dækkede demonstrationerne imod militærkuppet, og ifølge organisationen Reporters Without Borders er en journalist også blevet såret af skud med gummikugler.

Mratt Kyaw Thu fortæller om en journalist, der er blevet angrebet af politiet i byen Mandalay.

- To eller tre politifolk jagtede ham og tævede ham og spurgte ’er du journalist? Vil du rapportere?, forklarer Mratt Kyaw Thu.

Ifølge Mratt Kywa Thu viser videoen herunder, at journalisten Kyaw Zay Win bliver slået af politiet den 15. februar.

Militærkuppet i starten af februar har udløst daglige demonstrationer i Myanmar, og onsdag marcherede hundredetusindevis i protest mod den nye junta, der styrer landet.

I videoen herunder kan du se, hvordan militæret stjal magten, mens nogle sov og andre dyrkede morgen-aerobic.

I den offentlige sektor har en lang række faggrupper strejket som en del af en bevægelse for civil ulydighed. Politiet har flere gange skudt mod demonstranterne, dog primært med gummikugler. Hundredevis er blevet anholdt.

I grafikken herunder kan du en oversigt fra 16. februar, hvor nyhedsbureauet Reuters har skabt et overblik over anholdelserne siden militærkuppet.

Han er gået under jorden, fordi han føler sig særligt udsat på grund af afslørende og kritiske artikler om militæret.

- En af soldaterne har fortalt mig, at han støtter den civile ulydighedsbevægelse. Han tilstod, at han er imod militæret. Jeg afslører den slags på min Twitter og på min Facebook, men andre medier rapporterer ikke den slags, fordi det er virkeligt farligt for dem, siger Mratt Kyaw Thu.

52-årige Sonny Swe driver magasinet Frontier Myanmar, som han har grundlagt efter Myanmar igangsatte demokratiske reformer for 10 år siden.

Lige nu kan hans journalister fortsat udføre deres arbejde, men han er dybt bekymret for situationen.

- Siden 1. februar (dagen for kuppet red.) har vi forventet at noget kunne ske med os. Vi kan ikke sove om natten. Hver gang der er en bil, der parkerer foran min lejlighed, så står jeg op og tror, at de kommer de efter mig, siger han.

Sonny Swe ved, hvad han taler om. Han har tidligere stiftet avisen Myanmar Times, og i 2004 blev han idømt en fængselsstraf på 14 år for at bryde loven om censur.

- Det her demokrati var så ungt. Kun 10 år, men alle fik en smag på det, og vi håbede, at det ville vokse og blive modent, men det skete ikke, siger mediedirektør, Sonny Swe. (Foto: TeZa © TZH)

- Det var hele turen. Isolationsfængsel og flyttede mellem fem forskellige fængsler, fortæller han.

Sonny Swe blev løsladt efter otte og et halvt års fængsel, men han forbereder sig på, at han måske skal tilbage.

- Jeg er mentalt klar, fysisk ved jeg ikke. Men jeg er mentalt forberedt på det værste, siger Sonny Swe.

Det er tredje gang i hans levetid, at han oplever et militærkup i sit land. Nu går han rundt med en taske, uanset hvor han går, hver dag, hvor der er ekstra tøj, tandbørste og medicin, hvis han skulle blive anholdt.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har militærjuntaen nu gjort det muligt for sikkerhedsstyrker at tilbageholde mistænkte og ransage private ejendomme uden en dommerkendelse.

Der har været regelmæssige afbrydelser af internettet siden militærkuppet. De seneste dage har afbrydelsen varet hele natten og til klokken 9 om morgenen.

Advarsel og cybersikkerhedslov

Det nye militærregime har sendt et brev til Frontier Myanmar, hvor de beder om, at der ikke bliver offentliggjort "uetiske" og "ikke-faktuelt" indhold, fortæller Sonny Swe.

- Det brev er helt klart en advarsel: 'Hey, vi holder øje med jer, lav ikke nogen fejl, så skrider vi til handling mod jer, siger Sonny Swe.

Britiske BBC rapporterer også, at det nye militærregime har bedt journalister om ikke at beskrive magtovertagelsen som et 'statskup'.

Men Sonny Swe er mest bekymret for militærets udkast til en ny cybersikkerhedslov, som kritikere siger er et brud på menneskerettighederne. Der kan blive fængselsstraffe på tre år, hvis man ifølge militæret spreder "misinformation".

- Vi har brugt mange værktøjer til at skabe kontakt til vores publikum rundt om i verden, men med denne nye cybersikkerhedslov, så er jeg bange for, at vi ikke kan gøre det længere, siger han.

Pressefrihed sat 10 år tilbage

Ifølge organisationen Reporters Without Borders er Myanmars pressefrihed tilbage på samme niveau som for 10 år siden, før den daværende militærjunta blev opløst, og organisationen International Press Institute har fordømt anholdelserne af journalisterne.

- Vi er ekstremt bekymrede for at journalister i stigende grad vil blive mål, når militæret i Myanmar slår ned på demonstrationerne mod deres destruktive kup, siger organisationens vicedirektør Scott Griffen.

Mediedirektøren Sonny Swe siger, at hans medie Frontier ikke kommer til at stoppe med at rapportere om kuppet.

- Jeg kommer aldrig til at fortryde det, jeg gør, fordi det her land har virkelig brug for et godt medie. Den rolle, som vi spiller, er at være et vindue ind i det her land, siger han og understreger, at der er nu landet har brug for det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter