Journalist og antropolog blev skudt og dræbt i Amazonas - nu peger NGO'er fingeren mod Brasiliens regering

Siden præsident Jair Bolsonaro indtog sit embede i 2019 er antallet af ulovlige aktiviteter i Amazonas' beskyttede reservater fordoblet.

Et medlem af Amazonas-regnskovens oprindelige befolkning deltager i en protest mod drabet på Bruno Pereira og Dom Philips i Sao Paolo den 18. juni 2022. (Foto: CARLA CARNIEL © Ritzau Scanpix)

Den britiske journalist Dom Philips og hans rejsemakker, den brasilianske antropolog Bruno Pereira, blev skudt og dræbt med ammunition, der normalt bruges til jagt.

Det oplyste det brasilianske politi lørdag.

De to mænd forsvandt for snart to uger siden på en researchtur i den brasilianske Amazonas-regnskov.

Fredag bekræftede de brasilianske myndigheder efter 11 dages søgen efter de to forsvundne, at de ligrester, man fandt i regnskoven tidligere på ugen tilhørte Dom Philips og Bruno Pereira.

Men allerede inden fundet, var de oprindelige folk, der deltog talstærkt i eftersøgningen, sikre på, at de to mænd var blevet dræbt:

- Bruno (Pereira) døde som vores skjold i kampen for at beskytte os og vores territorium, lød det fra Manoel Chorimpa fra Marubo-stammen, som er leder af sammenslutningen af Javari-dalens oprindelige befolkning, UNIJAVA, ifølge Reuters.

En af kisterne indeholdende Bruno Pereira og Dom Phillips' lig ankommer her til lufthavnen i Brasilia, efter tidligere på ugen at være blevet fundet i det reservat i Amazonas, hvor de to forsvandt for to uger siden. (Foto: SERGIO LIMA © Ritzau Scanpix)

Plaget af krybskytter og ulovligt fiskeri

De to mænds skæbne har sendt chokbølger gennem Brasilien og sat fokus på den brasilianske regerings nedskæringer af beskyttelsen af regnskoven og dens befolkning.

Præsident Jair Bolsonaro, der har siddet på posten siden starten af 2019, har da heller ikke lagt skjul på, at hverken regnskoven eller dens befolkning ligger ham tungt på sinde. Det gør i stedet udnyttelsen af skovens ressourcer, som Bolsonaro flere gange har givet udtryk for.

Da han indtog præsidentembedet, svor han, at han ikke ville give det oprindelige folk ”et eneste kvadratcentimeter mere” – et løfte, han har holdt.

I stedet har han åbnet flere områder, hvor det oprindelige folk lever for blandt andet minedrift og skovrydning og skruet ned for finansieringen til de agenturer, der arbejder for beskyttelse af regnskoven.

Brasiliens højreorienterede præsident, Jair Bolsonaro, svor allerede under sin valgkamp i 2018, at han ville åbne Amazonas-regnskoven for "udvikling" i form af skovhuggeri minedrift. Her ses han ved et topmøde med de syd- og nordamerikanske lande i starten af juni. (Foto: Kevin Lamarque © Ritzau Scanpix)

Det vilde Vesten

Antallet af ulovlige aktiviteter i regnskovens beskyttede området er ifølge eksperter blevet fordoblet siden Bolsonaro trådte til, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Også Javari-dalen, hvor Philips og Pereira forsvandt, har ifølge BBC set et stigende antal sammenstød mellem de kriminelle grupper, der huserer i reservatet, og repræsentanter fra staten og de oprindelige folk.

Amazonas-regnskoven - og Javari-dalen i særdeleshed - er Brasiliens svar på "det vilde Vesten", lød det tidligere på ugen fra DR's Sydamerika-korrespondent, Kristian Almblad, som selv bor i Brasilien.

- Der er ikke særligt meget kontrol med, hvad der foregår og specielt i det hjørne, som ligger mellem Brasilien, Peru og Colombia. Der foregår rigtigt mange ting, som ikke er på den pæne side af loven, siger han.

- Der er rigtig mange folk i det område, som ikke har nogen interesse i, at personer som Dom Phillips, altså journalister fra udlandet, kommer og sætter fokus på, hvad der foregår.

Bolsonaros fingeraftryk

Det var netop de voldelige sammenstød i reservatet, som de to mænd var i området for at dokumentere, skriver BBC. Og forbindelsen mellem Bolsonaros politik og drabene på Philips og Pereira er ikke til overse, mener man i klima-NGO’en Observatorio do Clima.

- De kugler, der dræber journalister, aktivister og oprindelige folk i Amazonas er købt med penge fra landovertagelser, ulovlig minedrift og skovrydning, lyder det fra Marcio Astrini, chef for Observatorio do Clima.

- Gennem hans mangelfulde eftersøgning og den måde hvorpå han har opmuntret disse kriminelle, har Bolsonaro-regeringen sat sine fingeraftryk overalt på denne tragedie, lyder det ifølge The Guardian.

Under statens beskyttelse

Den ene af de to dræbte, Bruno Pereira, har tidligere været ansat som leder af Brasiliens Funai-agentur, som arbejder for beskyttelsen af regnskovens oprindelige befolkning.

Pereira blev fyret i 2019, angiveligt som led i en omstrukturering, og har siden arbejdet tæt sammen med det oprindelige folk i netop Javari-dalen, hvor han har hjulpet reservatets stammer med at beskytte sig mod ulovligt fiskeri og krybskyderi.

Brasilien har flere statslige organisationer, der arbejder for at beskytte landets store regnskov, men Funai har i særlig grad været en torn i øjet på præsident Bolsonaro, som ved sin indsættelse også svor "at sætte en le til halsen" på agenturet.

- Siden han tiltrådte, er præsident Bolsonaro begyndt at støtte og beskytte enhver, der invaderer den oprindelige befolknings område, være det skovhuggere, fiskere eller minearbejdere, som nu føler, at de er under statens beskyttelse, siger Sydney Possuelo, som er Brasiliens førende ekspert indenfor isolerede stammer og tidligere præsident i Funai.

En demonstrant holder et billede af Bruno Pereira og Dom Phillips op under en protest foran Funais hovedkvarter, den 15. juni 2022. (Foto: Raphael Alves © Ritzau Scanpix)

Kom i vejen for kriminelle

Tre mænd er indtil videre anholdt i sagen - en lokal fisker, hans bror og en tredje mand, der lørdag meldte sig selv. Den hovedmistænkte har i vidneudsagn fortalt politiet, hvordan han dræbte de to mænd og efterfølgende begravede dem i regnskoven.

Brasiliansk politi afviser, at mordet er sket som led i den organiserede kriminalitet, der finder sted i Javari-dalen.

- Efterforskningen peger i retning af, at morderne har handlet på egen hånd uden nogle chefer eller organiseret kriminalitet bag forbrydelsen, siger politiet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Men i UNIVAJA ser man anderledes på den sag:

- Graden af ondskabsfuldhed i den her forbrydelse gør det klart, at Pereira og Phillips kom i vejen for en magtfuld kriminel organisation, der med alle kræfter forsøgte at dække sine spor under efterforskningen, lyder det ifølge BBC i en udtalelse fra organisationen.