Journalist om Brasilien-krise: Kæmpe prestigetab hvis præsidenten går af inden OL

En regeringskrise i brasiliansk politik sætter præsident Dilma Rousseff under pres.

Hvis en rigsretssag mod Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, bliver en realitet, vil hun formentlig ikke være præsident, når der er OL i Rio de Janeiro til sommer. (Foto: ADRIANO MACHADO © Scanpix)

Demonstrationer, lækkede telefonsamtaler med præsidenten og en voldsom korruptionsskandale.

Uroen breder sig i brasiliansk politik, og i går aftes valgte regeringens største støtteparti, PMDB, at trække støtten til den regering, som præsident Dilma Rousseff fra Arbejderpartiet leder.

Og det fører en grotesk situation med sig, hvor seks ministre og vicepræsidenten ikke længere støtter præsidenten, siger DR's journalist i Brasilien.

- Derfor kommer vi nok til at se en regeringsrokade meget hurtigt, for det er ikke en holdbar situation, siger Kristian Almblad.

Men det mest alvorlige for præsidenten er ifølge DR-journalisten, at parlamentet i Brasilien om cirka en måned skal stemme om, hvorvidt der skal indledes en rigsretssag mod hende, som skal kaste lys over hendes rolle i en stor sag om korruption for milliarder kroner, som allerede nu kører i Brasilien.

I sagen er flere mistænkt for at have ladet det statsejede olieselskab Petrobras overfakturere ordrer, lede pengene uden om de officielle regnskaber og føre dem tilbage til politikernes lommer, partikasserne eller forretningsfolk.

Brasiliens tidligere præsident Lula da Silva er en af de mistænkte.

- En rigsretssag er rykket meget tættere på, fordi partiet PMDB lige pludselig siger, at præsidenten ikke kan regne med det længere. Så derfor er det her en meget kritisk situation for Dilma Rousseff, siger Kristian Almblad.

Præsidentskifte rykket tættere på

Hvis der bliver indledt en rigsretssag mod præsidenten, skal hun ifølge brasiliansk lov trække sig tilbage, mens den står på, og så vil vicepræsidenten tage midlertidigt over. Og han er netop fra det tidligere støtteparti, PMBD.

- Vi kan komme til at se et præsidentskifte i Brasilien, og det er noget, som for bare et halvt år siden forekom fuldstændig umuligt. Men nu er det mere sandsynligt end usandsynligt, siger Kristian Almblad.

Hvis rigsretssagen bliver indledt, sker det formentlig inden OL i Rio de Janeiro til sommer.

- Det vil være et kæmpe prestigetab, siger DR-journalisten.

Hele sagen kan også meget vel ende med, at hendes dage som præsident vil være talte.

- Hvis vi kommer derhen, så tror jeg, at hendes politiske liv er forbi, og det kan næsten ikke blive mere alvorligt for hende, end det er lige nu, siger han.

FacebookTwitter