Journalistformand rystet efter bilbombe: Det er et angreb på demokratiet

Drabet på en maltesisk journalist skal undersøges til bunds, mener journalistformand og dansk MEP'er.

Daphne Caruana Galizia havde netop forladt sit hjem på Malta, da bilen eksploderede. (Foto: Str © Scanpix)

- Vi er dybt, dybt chokerede og meget berørte.

Sådan lyder meldingen fra Mogens Blicher Bjerregård, der er formand for den europæiske journalistsammenslutning EFJ, efter at den maltesiske journalist og blogger Daphne Caruana Galizia i går mistede livet i en bombeulykke.

Ifølge politiet eksploderede hendes bil, kort efter at hun havde sat sig ind i den og forladt hjembyen, Bidnija, i det nordlige Malta.

Politiet efterforsker nu sagen som en mordsag, og ifølge Mogens Blicher Bjerregård er det vigtigt, at man hurtigst muligt kommer til bunds i sagen.

- Det er en central journalist, der her er blevet dræbt. Vi beder nu alle i vores medlemsforbund om at kræve retfærdighed i den her sag, og det skal ske øjeblikkeligt, siger Mogens Blicher Bjerregård, som tidligere har været formand for Dansk Journalistforbund.

Anmeldte trusler for to uger siden

Daphne Caruana Galizia var en af Maltas mest kendte bloggere og undersøgende journalister. Hun har gennem længere tid afsløret sager om formodet korruption, som ofte involverede politikere fra den lille østat i Middelhavet.

Daphne Caruana Galizia var blandt andet skyld i valg i utide for fire måneder siden, efter at hun havde beskyldt landets premierminister, Joseph Muscat, og hans kone for at eje et selskab i skattely i Panama, og for at flytte store summer penge mellem dette selskab og banker i den tidligere sovjetstat Aserbajdsjan.

Anklager, som premierministerparret efterfølgende har afvist.

Ifølge flere medier gik Daphne Caruana Galizia til det lokale politi for to uger siden, hvor hun anmeldte trusler. Og det gør sagen særdeles alvorlig, siger Mogens Blicher Bjerregård.

- Det er vigtigt for journalistikken, der sker retfærdighed i de her sager. Det må aldrig nogensinde kunne betale sig at true eller slå en journalist ihjel. Det er et kæmpe problem for demokratiet, siger formanden.

S-politiker bakker op om undersøgelse

Mogens Blicher Bjerregård understreger, at det er usædvanligt, at journalister bliver dræbt i Europa.

- Det understreger, hvor vigtigt det er, at vi bliver ved med at arbejde med journalisters sikkerhed, og at vi har europæiske institutioner til at bakke op om opklaringen af sådanne sager. Vi har brug for opbakning fra EU og Europarådet til, at de her sager bliver opklaret hurtigst muligt, siger Mogens Blicher Bjerregaard.

Det er Jeppe Kofod, der er socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet og formand for parlamentets skattesnydsudvalg, enig i. Han har tidligere mødt Daphne Caruana Galizia, og han er selv chokeret over, at et sådan angreb kan finde sted i et EU-land som Malta.

- Den forfærdelige sag skal undersøges helt til bunds. Vi skal finde ud af, hvem der stod bag, og om det var politisk motiveret. Det virker som en mafiametode, når man laver en bilbombe, og derfor skal de skyldige bringes til ansvar, siger han og betegner bomben som ”et angreb på ytrings- og mediefriheden”.

- Det er et anslag mod retsstaten og demokratiet, og derfor er det vigtigt, at vi i Europa støtter undersøgelsen med eksempelvis efterforskere og hjælp til at kortlægge kriminelle netværk, siger Jeppe Kofod.

Dusør fra Wikileaks-stifter

Den konservative gruppe EPP i Europa-Parlamentet ønsker også en tilbundsgående undersøgelse af drabet.

Og den maltesiske premierminsiter, Joseph Muscat, fordømte i går angrebet og sagde, at han "ikke vil hvile, før retfærdighed sker fyldest" i sagen.

Men den dræbte journalists søn, Matthew Caruana Galizia, har ikke meget til overs for den maltesiske regering.

På Facebook har han kritiseret Malta for at være "en mafia-stat", der ikke beskytter de basale frihedsrettigheder.

- Det her var på ingen måde et normalt drab, og det var ikke tragisk. Det er tragisk, når nogen bliver kørt over af en bus. Der er derimod tale om krig, når der er blod og ild omkring en, udtaler han ifølge BBC.

Stifteren af Wikileaks, Julian Assange, er ligeledes forfærdet over drabet og har udstedt en dusør på knap 150.000 kroner til den person, som kan lede efterforskerne på sporet af de skyldige.

Facebook
Twitter