Jubel over Musharrafs afgang

Pakistanere i tusindvis har fejret præsident Pervez Musharrafs afgang med jubelscener i gaderne. Fra Karachi, Lahore, Multan og andre byer danser folk i gaderne, uddeler slik og kager, og skyder op i luften.

Medlemmer af den myrdede Benazir Bhuttos parti fejrer psæridentens afgang i Karachis gader. (Foto: Asif Hassan © Scanpix)

Pakistanere i tusindvis har fejret præsident Pervez Musharrafs afgang med jubelscener i gaderne. Fra Karachi, Lahore, Multan og andre byer danser folk i gaderne, uddeler slik og kager, og skyder op i luften, skriver det store engelsksprogede dagblad Dawn.

Midlertidig præsident

Senatets formand Mahammadmina Soomro er blevet taget i ed som overgangspræsident, og Musharraf har forladt embedsboligen, President House i Islamabad. Flere af de afgåede præsidents nære rådgivere siger, at Musharraf ikke har planer om at forlade landet og gå i eksil.

De to partier i den regerende koalition er ikke begyndt at antyde, hvem der vil blive peget på, når parlamentet, formodentlig om et par uger, skal gennemføre et nyvalg til præsidentembedet. Men Bilawal Bhutto, søn af den myrdede partileder Benazir Bhutto, siger at den næste præsident vil komme fra Det Pakistanske Folkepartis rækker. Bilawal Bhutto er sammen med sin far, Asif Ali Zadari, formand for partiet, PPP.

Kritisk periode

Den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice har kommenteret Musharrafs afgang med et løfte om at USA fortsat vil samarbejde med den pakistanske regering og med de politiske ledere. Hun har samtidig kaldt generalen, der tog magten ved et kup i 1999, for en ven af USA, "og en af verdens mest engagerede partnere i krigen mod terrorisme og ekstremisme".

Den britiske udenrigsminister David Miliband siger til gengæld, at Musharrafs afgang afslutter "en kritisk periode i Pakistans historie". Han opfordrer samtidig den pakistanske regering til at fasthold kursen i den økonomiske politik og i sikkerhedsanliggender. Miliband opfordrer også den pakistanske regering til at medvirke til at skabe fred i nabolandet Afghanistan, en opfordring der gentages i en kommentar fra det tyske udenrigsministerium.

Forfatnigen

Det franske udenrigsministerium understreger i en kommentar til præsidentens afgang vigtigheden af, at alle politiske aktører i Pakistan respekterer forfatningen og retsstaten.

En af de udløsende faktorer i processen der førte til Musharrafs fald, var hans overgreb på retsvæsenet og suspenderingen af formanden for Højesteret og en lang række andre dommere.