Julias ekskæreste blev krigsveteran: Tog våben med fra fronten og forsøgte at skyde hende

Efter fem års krig har Ukraine nu 400.000 veteraner. Statistisk set har omkring ti procent af dem nu psykiske problemer.

Julia Kontjakovskajas ekskæreste er en af Ukraines mange krigsveteraner.

En lun søndag aften sad Julia Kontjakovskaja på en cafeterrasse med et par af sine venner, da hendes ekskæreste skrev, at han havde nogle af de penge, han skyldte hende.

Hun var forbeholden.

Deres forhold var gået i stykker få måneder tidligere, og mens de var kærester, var det ofte diskussioner om penge, der havde udløst hans raseri. Ekskæresten havde kæmpet ved fronten i Østukraine i flere år og opnået et ry som vaskeægte krigshelt.

Selvom han nu befandt sig i den fredelige hovedstad, Kijev, havde han taget krigen med hjem, husker Julia.

Han virkede til at have besluttet, at når man har været i krig og er en helt, så har man lov til at skyde, når man vil, og mod hvem man vil, fortæller Julia Kontjakovskaja og tager et dybt hvæs af sin cigaret.

Da Julias ekskæreste ankom til cafeen, var det ikke penge, men våben han havde med.

Rusland annekterede i foråret 2014 halvøen Krim. Indlemmelsen af Krim-halvøen som en del af Rusland bliver med få undtagelser ikke anerkendt af det internationale samfund.

Nyt ministerium til veteraner

Ukraine har ikke offentliggjort statistik over, hvor mange voldstilfælde med veteraner indblandet der har været de seneste fem år, men politiet har meldt om en markant stigning af husspektakler i husstande med veteraner.

Ligesom de ukrainske medier ofte bringer historier om psykisk syge veteraner.

Formanden for parlamentets veteranudvalg fortalte i begyndelsen af 2018, at antallet af selvmord blandt veteranerne havde oversteget 1.000 personer.

Det stod klart for lovgiverne, at med så mange veteraner med så svære problemer var det nødvendigt at sætte en del penge til side.

Regeringen forklarede, at udsatte eller syge veteraner har brug for at have ét sted at henvende sig, og det har fået staten til at bruge penge fra det ganske pressede budget til at oprette et Veteranministerium, der begyndte arbejdet 1. juli i år.

- Jeg tror, staten forstår, hvor seriøst man skal tage det her. Opgaven er svær, men formålet med vores arbejde er først og fremmest at beskytte veteranerne og deres familier, fortæller viceminister Oksana Koljada fra ministeriet for veteraner.

Ifølge hende er det ekstra presserende at få koordineret indsatsen til Ukraines flere hundrede tusinde veteraner, fordi en stor del af soldaterne slet ikke havde noget militærerfaring, da de blev hentet ind til hæren.

- Vi skal forstå, at der siden krigens start har været seks bølger af mobilisering. Krigen bestod ikke af veltrænede, erfarne soldater, men af helt almindelige mænd fra samfundet som frivilligt meldte sig til at slås, siger hun og tilføjer:

- Det giver nogle særlig problemer.

Efter fem års krig har Ukraine nu åbnet et ministerium for veteraner samt veterancentre.

Oksana Koljada slår fast, at den psykologiske og sociale rehabilitering af veteranerne, så de igen kan fungere i det almindelige samfund, har førsteprioritet for det nyåbnede ministerium.

Ekskæreste åbnede ild

Julia Kontjakovskaja ser frem til, at der bliver etableret en form for behandlingstilbud til mænd som hendes ekskæreste, der opsøgte hende bevæbnet med en riffel.

- Efter han havde skudt tre-fire skud med pistolen, sad noget fast i magasinet, og han gik over til sin bil. Vi troede, at konflikten var afværget, men vi tog fejl. Han hentede en riffel og begyndt at skyde med den, fortæller Julia Kontjakovskaja om den aften på cafeen.

Hun gemte sig bag en af sine venner, som blev ramt i foden, da ekskæresten skød rundt i cafeen, hvor næsten alle gæsterne havde søgt dækning på gulvet.

Efter at have tømt magasinet, kastede han riflen på gulvet og kørte væk.

Riflen som Julias ekskæreste bar, da han pludselig opsøgte hende.

Nogle af parrets tidligere venner har bedt Julia om at lade være med at lægge sag an mod ekskæresten, fordi han er traumatiseret af krigen.

Men Julia, der selv har været frivillig ved fronten og kørt forsyninger til soldater, mener ikke, at veteraner, der ligesom hendes ekskæreste går amok, skal skånes.

- Han har været soldat. Beskyttet en by og et territorium. Han har slået ihjel i krigen uden at stå til regnskab, fortæller hun og gør det klart, at hun stadig ikke ved, om hans intention den aften faktisk var at slå hende ihjel eller bare skræmme hende.

- Der er helt sikkert problemer med de frivillige krigere – og de bør have hjælp, mener hun og forklarer, at hendes ekskæreste til politiet har berettet, at han blev provokeret til at affyre sine våben.

Julia - og tusindvis af andre veterankærester, koner og familier - ser frem til en mere effektiv veteranpolitik, hvor man når at opfange faresignalerne, inden krigen flytter med ind i familien.

Facebook
Twitter