Juncker: EU har brug for en ægte sikkerhedsunion

En række forslag, der allerede er fremlagt i kampen mod terror, kan tjene som forløber for en sikkerhedsunion.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mener, at EU-landene skal samarbejde mere, hvis de skal bekæmpe terror. (Foto: THIERRY CHARLIER © Scanpix)

EU bør opbygge en ægte sikkerhedsunion for at blive mere effektiv til at bekæmpe terror, mener EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

- Det er fragmentering, der gør os sårbare. Europa har brug for en ægte sikkerhedsunion, siger Juncker i en tale i Europaparlamentet i Strasbourg under en debat om kampen mod terror efter de seneste angreb i blandt andet Paris og Bruxelles.

Han siger, at problemet i dag ikke er mangel på værktøjer i kampen mod terror, men at de værktøjer, der findes, ikke bliver brugt ordentligt, ligesom samarbejdet heller ikke fungerer ordentligt.

- Sandheden er, at kampen mod terror ikke bliver mere effektiv, før medlemslandene samarbejder mere med hinanden og med de europæiske agenturer, især Europol, siger han.

I årtier har EU-landene talt om, at de skal blive bedre til at dele efterretninger og informationer med hinanden i kampen mod terror, og nu er tiden inde til handling, mener EU-Kommissionens formand.

Han ønsker således på længere sigt en "ægte sikkerhedsunion", og de forslag, som EU-Kommissionen allerede har fremlagt i kampen mod terror, kan tjene som forløber for sådan en sikkerhedsunion.

Det gælder blandt andet de stramninger af kontrollen med våben, som EU-Kommissionen foreslog ugen efter terrorangrebet i Paris i november sidste år, men som næsten et halvt år senere stadig ikke er vedtaget.

Kommissionen vil ifølge Juncker meget snart fremlægge en ambitiøs handlings- og tidsplan for at rykke videre i arbejdet med den europæiske sikkerhedsdagsorden.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk