Juncker vil samle magten i én EU-toppost

Én person bør stå i spidsen for EU. Det er beskeden fra formanden for Europa-Kommissionen.

Juncker vil forene sin position med EU-præsidentens. Næste gang vælgerne i EU går til stemmeurnerne, skal der kun være en topchef i EU-samarbejdet. (Foto: Patrick Hertzog © Scanpix)

Ét ansigt bør repræsentere den Europæiske Union udadtil. Derfor bør posten som formand for Europa-Kommissionen og formanden for det Europæiske Råd lægges sammen til én.

Sådan lød det fra Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker i sin årlige tale om Unionens tilstand. Den holdt han i Europa-Parlamentet i den franske by Strasbourg onsdag formiddag.

- At fusionere de to poster vil øge Europas effektivitet, sagde luxembourgske Juncker.

Tusk skal ikke tage det personligt

I dag er Jean-Claude Juncker selv formand for Europa-Kommissionen i Bruxelles. Sideløbende er Donald Tusk fra Polen EU-præsident og formand for det Europæiske Råd, som repræsenterer regeringerne fra EU’s 28 medlemslande. Han skal ikke tage udmeldingen om at sammenlægge de to poster personligt, lød det fra Juncker:

- Det er på ingen måde rettet mod min gode ven Donald eller mod mig selv, sagde kommissions-formanden henvendt til Tusk.

Formand for Europa-Kommissionen Jean-Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusk i Tallinn, Estland, 29. juni 2017. (Foto: Ints Kalnins © Scanpix)

Én EU-leder vil skabe mere klarhed for EU’s indbyggere, var Junckers argument.

- Det europæiske landskab bliver ganske enkelt nemmere at læse, hvis det europæiske skib styres af én kaptajn, sagde Juncker.

Stiller ikke op igen

Juncker agter nemlig ikke selv at stille op til posten som formand for Europa-Kommissionen, når hans mandat udløber i 2019, meddelte han også.

Om der kan skabes enighed blandt de 28 EU-lande om at sammenlægge posten som EU-præsident og formand for Europa-Kommissionen er uklart.