Justitsminister: Trump modarbejdede ikke Rusland-undersøgelse

Kritikere mener ikke, at Justitsminister William Barr fortalte hele sandheden på pressemøde.

William Barr gentog mange af de samme pointer om Mueller-rapporten, som han allerede har fremført. Senere i dag offentliggøres en redigeret udgave af rapporten. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

For snart en måned siden overleverede særlig anklager Robert Mueller sin Rusland-undersøgelse til USA's justitsminister William Barr.

Nu kan landets kongresmedlemmer og resten af verden se en redigeret version af den.

Der har været stor interesse for, om rapporten viste tegn på, at Donald Trump har kæmpet aktivt imod undersøgelsen.

På et pressemøde i dag sagde justitsministeren, at han ikke mener, at der er beviser for, at præsident Donald Trump har forsøgt at forhindre den særlige anklager Robert Muellers arbejde.

- Vicejustitsministeren og jeg har konkluderet, at de beviser, der er blevet fremlagt af den særlige anklager, ikke er nok til at fastslå, at præsidenten har hindret arbejdet med rapporten, siger William Barr.

Næsten uredigeret

pressemødet gentog Barr også rapportens konklusion om, at Rusland blandede sig valgkampen mellem Donald Trump og Hillary Clinton, men at det ikke skete i samarbejde med eller på opfordring fra den nuværende præsident eller hans stab.

- Den særlige rådgiver fandt ikke nogen sammensværgelse mellem russisk forbundne personer og personer, der er forbundet med Trump-kampagnen om at krænke amerikansk lov, sagde William Barr.

Det sagde han også i slutningen af marts, hvor han gav et resume af den 400 sider lange rapport til Kongressen. Men Donalds Trumps modstandere havde dengang ikke tillid til, at justitsministeren præsenterede den fulde sandhed, og krævede derfor, at få udleveret rapporten.

Derfor vil et udvalg bestående af repræsentanter fra både Republikanerne og Demokraterne få en 'næsten uredigeret version' at se, sagde William Barr på pressemødet i dag.

Kritikere: En skændsel

Præsident Donald Trump var ikke sen til at reagere på William Barrs udsagn på Twitter.

- Intet aftalt spil, ingen indblanding. Til fjenderne og de radikale demokrater - game over, skriver præsidenten.

Men Donald Trumps kritikere føler sig ikke overbevist af William Barrs præsentation af rapportens konklusioner. Mange mener, at justitsministeren ikke er objektiv, men går præsidentens ærinde.

- Det er en skændsel at se en justitsminister, der optræder som om han er den personlige advokat og pressesekretær for USA's præsident, skriver Elizabeth Warren, der er en af demokraternes præsidentkandidater og senator i Massachusetts.

En anden demokratisk kandidat, Cory Booker, der er senator i New Jersey, deler tilsyneladende den holdning.

- Det amerikanske folk fortjener sandheden. Ikke spin fra en Trump-udvalgt, skriver han.

Rapporten kan læses her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter