Kabul ramt af det værste terrorangreb i 15 år: 81 dræbt

81 personer blev dræbt, da en demonstration i Kabul lørdag blev ramt af terror. IS har taget skylden.

En afghansk demonstrant nær stedet i Kabul, hvor 81 tidligere i dag blev dræbt under en demonstration. (Foto: © Wakil Kohsar, Scanpix)

Tidligere på dagen var hundredvis af shiitiske hazaraer gået på gaden i Kabul i Afghanistan for at protestere mod, at et nyt højspændingsnet føres uden om deres provins.

Midt under demonstrationen udløste en selvmordsbomber en voldsom eksplosion. Ifølge det afghanske indenrigsministerium blev mindst 81 personer dræbt under angrebet og 207 er såret. En anden selvmordsbomber blev dræbt af politiet, inden personen nåede at detonere sprængstoffet, skriver nyhedsbureauet AP.

Indenrigsministeriets talsmand Njib Danish siger ifølge nyhedsbureauet AP, at det er et af de værste dødelige angreb i Afghanistan i 15 år.

Præsidenten annoncerede på nationalt TV en sørgedag, og kaldte angrebet for et angreb mod borgernes frihed. Han sagde også, at der i løbet af få dage vil komme en militær offensiv, der har som mål at udslette IS fra landet.

Demonstranter var advaret

Ifølge præsidentens talsmand Chakhansuri var demonstrationens deltagere blevet advaret om, at der kunne være mulighed for et angreb.

- Vi modtog efterretninger i løbet af flere dage, og de blev delt med dem, der organiserede demonstrationen. Vi delte vores bekymringer, fordi vi vidste, at terrorister ønskede at splitte vores samfund, sagde Chakhansuri ifølge AP.

IS har efterfølgende taget ansvar for angrebet i en meddelelse sendt ud af IS nyhedsbureau Aamaq. Her meddelte IS også, at det var et martyrangreb på shiitter. IS har i løbet af det seneste år været til stede ved den østlige afghanske grænse, der grænser op til Pakistan. Men det er første gang, at den ekstremistiske terrorgruppe har angrebet den afghanske hovedstad.

Angrebet rejser bekymringer over IS’ voksende indtog i Afghanistan. Præsident Ashraf Ghani har nedsat en kommission, der skal undersøge angrebet. Præsidenten beskrev desuden angrebet som et tydeligt forsøg på at splitte shiitter og sunnier. Samtidig har indenrigsministeriet også forbudt offentlige forsamlinger eller demonstrationer inden for de næste ti dage.

Taliban: Vi er ikke ansvarlige

Taliban har også sendt en meddelelse ud efter dagens angreb, hvor de afviser, at de spillede en rolle i dagens angreb. Ifølge Taliban er angrebet IS’ forsøg på at antænde en borgerkrig. Hazaraerne blev særligt diskrimineret under Talibans styre, før USA indvaderede Afghanistan i 2001.

Embedsmænd siger dog ifølge AP, at mændene bag angrebet kan være utilfredse Taliban-medlemmer og medlemmer af pakistante militante grupper, der har modtaget midler og våben fra IS i Syrien og Irak.

På verdensplan er der i løbet af den seneste tid sket en stigning i antallet af angreb udført af IS. Det er af flere blevet opfattet som et forsøg på at fjerne fokus fra, at IS i løbet af en periode er blevet svækket i slagmarken i Syrien og Irak.

Det andet mest dødelige angreb i Afghanistan siden 2001 ramte også shiiter. Det skete i 2011, da shitter markerede Ashure, der er shiitternes fejring af profeten Muhammeds barnebarn. 70 personer blev dræbt, og angrebet blev knyttet til en pakistansk militant gruppe.

Årelang diskrimination mod hazaraerne

Det er den anden demonstration mod etableringen af højspændingsnettet. Nettet er økonomisk støttet af Den Asiatiske Udviklingsbank og involverer Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan og Pakistan.

Oprindeligt skulle linen gå gennem Bamyyan-provinsen, der er Hazara-shiiternes centrale område. Men i 2013 blev det ændret af den forrige afghanske regering.

Demonstranterne siger, at ændringen af linjen var et bevis for, at der foregår en diskrimination mod Hazara-samfundet, som tæller omkring 15 procent af den afghanske befolkning, der er på omkring 30 millioner mennesker. Hazaraerne anses som en af landets fattigste etniske grupperinger.