Kæmpe fodboldsponsorat til Arsenal skaber forargelse og ballade

Verdens 19. fattigste land har indgået en stor millionaftale med fodboldklubben Arsenal.

Rwandas præsident er stor Arsenal-fan og får med sponsoratet en loge på Arsenals stadion, Emirates Stadium. Samtidig kommer landet på spilletrøjen.

En af verdens rigeste fodboldklubber, Arsenal, har netop lavet en ny aftale om et sponsorat, der giver masser af penge.

85 millioner kroner om året de næste tre år skal det afrikanske land Rwanda betale klubben for, at der står ”Visit Rwanda” på ærmet af Arsenalspillernes trøjer.

Det er i sig selv bemærkelsesværdigt, da Rwanda af FN rangeres som det 19. fattigste land i verden.

Men det er nu ikke det, der har fået en stor del af den britiske offentlighed til at råbe op. Det er snarere det faktum, at Rwanda samtidig modtager cirka 550 millioner kroner i udviklingsbistand fra Storbritannien.

- Britiske skatteydere betaler på den måde til en absurd velhavende fodboldklub i London, siger det konservative parlamentsmedlem Andrew Bridgen.

- Det giver absolut ingen mening og bør stoppes omgående.

Loge til landets præsident

Det hører med til historien, at Rwandas præsident, Paul Kagame, er kendt som en umådelig stor og passioneret Arsenal-fan.

Med i aftalen hører i øvrigt også, at Kagame og hans nærmeste får stillet deres egen eksklusive loge til rådighed på stadion, som de kan benytte, når de kommer til London for at se Arsenal spille.

Paul Kagame har praktisk talt monopol på politisk magt i Rwanda, som han har ledet i 17 år.

Han fik 98 procent af stemmerne ved det seneste præsidentvalg i 2017, og han har netop fået vedtaget en forfatningsændring, der betyder, at han kan blive ved magten indtil 2034.

Landet er ved flere lejligheder, blandt andet af FN og Human Rights Watch, blevet kritiseret for overtrædelse af grundlæggende menneskerettigheder.

- Det her viser blot, at man skal stoppe med at give penge til Rwanda, siger menneskerettighedsaktivisten Rene Mugenzi, der er fra Rwanda, men som i dag bor i London.

- Når regeringen kan bruge penge på den her fuldkommen vanvittige måde, så er der jo noget helt grundlæggende galt.

Vrede på sociale medier

Rwandas mål med sponsoratet er at tiltrække flere turister til landet, og det er også forklaringen fra Arsenal, der er blevet bombarderet med kritik.

- Rwanda er et af Afrikas mest respekterede og udviklede lande. Vi tror på, at samarbejdet vil kunne hjælpe landet til at opfylde sine mål inden for turistindustrien – og i øvrigt være med til at udvikle fodbolden i Rwanda, siger en talsmand fra klubben.

Det har nu ikke afholdt offentligheden fra at reagere. De sociale medier er kogt over med især briter, der synes, det er helt galt, at man giver udviklingshjælp til et land, der har råd til at bruge penge på Arsenal.

- Jeg hjælper gerne Afrikas fattige. Men jeg gider sgu ikke betale en øre til Arsenal, skriver blandt mange andre Andrew Summers.

Det britiske udviklingsministerium, der har givet pengene til Rwanda, forklarer, at de 500 millioner er øremærket til specifikke områder og projekter – og ikke går til Visit Rwanda.

Facebook
Twitter