Kæmpe hagl og storm rammer ukrainsk valg

Hagl på størrelse med kikærter hamrer ned over bliktagene i Kijev, hvor det i øjeblikket er svært at gå ud.

Hagl og regn vælter ned over Ukraine, og i hovedstaden Kijev er gaderne omdannet til åer. (Foto: © BBC/Daniel Sandford)

Efter en vindstille, varm og solrig dag i Kijev skiftede vejret søndag eftermiddag temmelig dramatisk og nærmest eksplosivt til vildt uvejr midt under præsidentvalget i den ukrainske hovedstad.

På få minutter skete der en vejrændring fra varm sommerdag til storm, lyn og torden med kæmpehagl på størrelse med kikærter og kolossale mængder af vand i gaderne i den centrale del af hovedstaden.

Meldingerne går på, at valgdeltagelsen indtil videre har været større end ved tidligere valg - i det vestlige Ukraine.

Separatister forsøger at ødelægge valget

For meget værre og anderledes alvorlig er situationen imidlertid i øst, hvor ni ud af 34 valgdistrikter har holdt lukket på ordre fra militante.

Prorussiske separatister har siden april belejret regeringsbygninger og gjort alt for at obstruere valget, som de har erklæret ulovligt. I stedet har de holdt folkeafstemninger om uafhængighed 11. maj.

Chokoladeproducent spås sejr

Alle målinger frem til valget har entydigt peget på, at forretningsmanden Petro Porosjenko vinder valget.

Det store spørgsmål er, om han kan gøre det allerede i første runde, eller om der skal afvikles en ny runde mod den kandidat, der bliver nummer to.

Det ser i øjeblikket ud til at blive den tidligere premierminister Julia Timosjenko, som Porosjenko selv har været udenrigsminister under.

/ritzau/