Kæmpe konservativt comeback i Japan

Det Liberal-Demokratiske Parti er på vej til et to tredjedeles flertal i Japans underhus.

(Foto: Yukiko Nakao © Scanpix/Reuters)

Det Liberal-Demokratiske Parti er på vej til et to-tredjedeles flertal i Japans underhus. Det viser de første valgstedsmålinger fra alle japanske tv-selskaber efter søndagens valg.

Ifølge prognoser fra det statslige tv-selskab NHK står partiet til at få mellem 275 og 310 mandater i det nye underhus.

Det regerende Demokratiske Parti (DPJ), som for kun godt tre år siden væltede LDP efter rundt regnet et halvt århundrede ved magten, står til gengæld til et dundrende nederlag.

De nye partier, som er opstået i de seneste måneder forud for søndagens valg, kommer ind i underhuset, men de er meget langt fra at blive tungen på nogen vægtskål.

Tilbage til de gode gamle dage

Det konservative LDP vil kunne danne regering sammen med sin mangeårige partner, det buddhistiske midterparti Nyt Komeito, og med to tredjedeles flertal i underhuset vil partiet kunne leve med, at der formentlig stadig vil være modstand mod dele af dets budget og lovinitiativer i overhuset. Det er længe siden, at en regering i Japan har haft så frit slag til at komme igennem med sin politik.

Japans nye premierminister bliver LDP's leder Shinzo Abe, som også var premierminister i en kort periode fra 2006 til 2007. Han har under valgkampen appelleret til vælgerne om, at kun LDP vil kunne genskabe de gode gamle dage, hvor der var stabilitet og økonomisk fremgang i Japan.

Økonomisk kickstart

LDP har lovet at skabe økonomisk vækst ved at skrue op for de offentlige anlægsinvesteringer, ligesom man gjorde, da partiet sidst var ved magten. En kickstart efter dansk model. DPJ har i sine tre år ved magten tværtimod nedskåret disse investeringer med en tredjedel.

Japan har et større statsunderskud end Grækenland og Italien, og i den japanske nationalbank vil man være meget lidt begejstrede for LDP's valgløfter om en lempeligere finanspolitik.

Hårdere udenrigspolitik

Udenrigspolitisk har LDP lovet en tættere alliance med USA og en hårdere linje end DPJ i Japans territoriale stridigheder med nabolandene.

Shinzo Abe har også slået til lyd for en revision af Japans pacifistiske fredsforfatning, men det er på mange måder en personlig dagsorden fra hans side. Og det bliver nok vanskeligt for ham at komme igennem med.