Kæmpe mafia-sag mod 'den enøjede konge af Rom'

I Rom er man i gang med at optrevle et kriminelt netværk, der ryster selv italienerne.

Massimo Carminati bliver kaldt Den sidste konge af Rom eller blot 'Den enøjede'. (© DR)

Den italienske korruptionsskandale om Mafia Capitale, hovedstadens mafia, ligner på overfladen en række af de mange korruptionssager, der altid synes at være i gang i Italien.

Men ved nærmere eftersyn er det tydeligt, at sagen om den romerske mafia på mange måder overgår mange af de andre kulørte kriminalsager. Her er tråde til politikere, terror, tv-stjerner - og da det er Italien - selvfølgelig også til fodbold.

Hvis anklagemyndighed har ret i sine påstande, så har en tidligere fascist og gangster, Massimo Carminati, også kendt som den enøjede konge af Rom, stået i spidsen for et kriminelt netværk, der med god hjælp fra embedsmænd og toppolitikere har malket de offentlige kasser, der ellers er i kronisk pengenød i Italien.

Det kriminelle netværk har tilsyneladende kunnet omgås ledende figurer indenfor italiensk showbizz, og nogle af byens største fodboldstjerner har også henvendt sig, når der eksempelvis opstod problemer på en natklub.

Selv Roms førende fodboldhold AS Roma er indblandet i mafia-sagen. (Foto: Joseph Backes © DR)

Milliarder i indtægt

Hovedpersonen er en mand, man ellers skulle tro, politiet holdt godt øje med.

I dag sidder han, Massimo Carminati i et topsikret mafia-fængsel ved byen Parma langt fra Rom. Men hvis der er hold i anklagemyndighedens 1.200 lange sider anklageskrift, så har han i årevis fungeret som manden, der fik tingene til at ske i både Roms under- og oververden.

Se politiets video af anholdelsen af Massimo Carminati:

Han har med sine håndlangere formået at betale byrådsmedlemmer og embedsmænd klækkelige summer mod, at de uddelte offentlige opgaver til mafiaens virksomhed, der har taget sig af alt fra skraldeafhentning til driften af roma-lejre, og indkvartering af flygtninge og hjemløse.

Det er en forretning, der ifølge anklagen har indbragt milliarder af kroner. Foreløbigt er mere end halvanden milliard kroner beslaglagt, sammen med kunstværker af Andy Warhol og Jackson Pollock.

Anklagemyndigheden forsøger også at beslaglægge en række bankkonti i skattely og ejendomme i London.

En improviseret lejr for romaer uden for Rom. (Foto: Joseph Backes © DR)

Mistænkt for terror

Den enøjede Carminati er ingen hvem-som-helst i Italiens mangfoldige kriminelle verden.

Han har været indblandet en lang række af de mest spektakulære sager i landet siden 70'erne, men er aldrig blevet dømt for mere end bankrøveri.

Han begyndte sin kriminelle karriere i en af 70'ernes fascistiske terrorgrupper - en gruppe der blev dømt for Italiens mest blodige terrorangreb mod banegården i Bologna i 1980. Her var Massimo Carminati mistænkt for at deltage i et forsøg på at afspore efterforskningen.

Colosseum i Rom. (Foto: Joseph Backes © DR)

Hans navn dukker også op i sagen om et drab på en kritisk journalist i 1980'erne. Her var Carminati på anklagebænken, blandt andet sammen med Italiens tidligere regeringsleder, Giulio Andreotti.

Udover de fascistiske tilhørsforhold, så var Carminati en del af Roms legendariske gangsterbande, Banda della Magliana i slutningen af 70'erne og starten af 80'erne.

Banda della Magliana ernærede sig af kidnapninger, mord og røverier og havde forbindelser til den italienske efteretningstjeneste. Banden har inspireret til krimier, film og TV-serier, hvor en af centrale figurer er inspireret af Carminati.

Fascistisk borgmester

Men på trods af høj profil på det store lærred er det i en lang årrække lykkedes Carminati at opbygge et netværk, der har haft gode forbindelser overalt i den evige stad. Tilnavnet "Den enøjede" fik han efter en skudsveksling med politiet, hvor han blev ramt i øjet

Det store spørgsmål før retssagen er, hvor meget centrale politikere og embedsmænd i Rom har vidst om Carminati. Men det bemærkelsesværdige er, at hans netværk har haft sine bedste dage i samme periode, som Rom havde sin første nyfascistiske borgmester, Gianni Alemmano, fra 2008 til 2013.

Alemanno og Carminati sad i begyndelsen af 80'erne i en kortere periode i samme fængsel i Rom. I dag efterforskes den tidligere borgmester for sin rolle i sagen, og flere af hans nærmeste medarbejdere er blandt de arresterede, der beskrives som de centrale kontakter på byens rådhus for det kriminelle netværk.

Indsamlingen af skrald er en af mafiaens indtægtskilder i Rom. (Foto: Joseph Backes © DR)

Minister går af

Sagen om Mafia Capitale er blot en af mange store korruptionssager, der har ramt Italien indenfor det seneste år. Verdensudstillingen EXPO, der åbner om kort tid i Milano, har været præget af arrestationer og anklager om korruption og hvidvask af penge for den calabresiske mafia, Ndraghetaen.

Et storstilet prestigebyggeri, der skal beskytte Venedig mod oversvømmelser, har ført til anholdelse af adskillige lokale politikere og forretningsfolk. Byggeriet er ufærdigt, stærkt forsinket og pengene er væk.

Senest har en minister i sidste uge måtte trække sig fra sin post, fordi han selv og hans søn havde modtaget jakkesæt og Rolex-ur fra folk, der kunne have interesse i at få kontrakter på offentlige byggeopgaver.

Førsteplads i korruption

Rom by night. (Foto: Joseph Backes © DR)

Rækken af korruptionssager er med til at placere Italien på en delt førsteplads i EU, når det kommer til korruption på organisationen Transparency Internationals indeks.

Men den romerske sag om Mafia Capitale har gjort mere ondt på den italienske selvforståelse end alle de andre - ikke mindst fordi sagen handler om en mafiavirksomhed i Rom, landets hovedstad.

Hvis det lykkedes anklagemyndigheden at få dømt de sigtede efter den italienske straffelovs paragraf 416, som handler om mafiavirksomhed, vil det være dokumenteret, at der selv i landets hovedstad er der en tæt forbindelse mellem det politiske liv og den organiserede kriminalitet.

Facebook
Twitter