Kæmpe militærøvelse skal demonstrere Natos råstyrke

Med en storstilet militærøvelse vil Nato vise Rusland, at alliancen står stærkt bag de baltiske lande.

Tanks ved øvelsesområdet Drawsko Pomorskie i det nordvestlige Polen. De skal deltage i Nato-militærøvelsen Anakonda 16. (Foto: © Marcin Bielecki, Scanpix)

Mere end 30.000 Nato-soldater fra 24 Nato-lande, et stort antal militærkøretøjer, kampfly og krigsskibe vil over de næste ti dage gennemføre en kæmpemæssig militærøvelse i Polen.

Øvelsen bliver en af de største siden afslutningen af Den Kolde Krig.

Øvelsen har kodenavnet Anakonda 16, og den skal teste Natos militære maskinrum. Men den er samtidig en magtdemonstration. Rusland skal se, at Nato-alliancen står skulder ved skulder med de baltiske lande.

Det vurderer lektor ved Center for War Studies på Syddansk Universitet, Jens Ringsmose.

- Et led i øvelsen er at vise russerne, at hvis de skulle finde på at angribe, vil der ikke kun være estiske, lettiske og litauiske flag på kisterne. Der vil også være amerikanske, franske og britiske flag, siger Jens Ringsmose.

Han bakkes op af Kristian Søby Kristensen, som er seniorforsker med speciale i sikkerhedspolitik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Når man samler over 30.000 soldater i Polen, sender man også et politisk signal til Rusland om, at man er klar, siger seniorforskeren.

Nato er derfor også i gang med den største oprustning siden Den Kolde Krig. Alliancen planlægger at udstationere bataljoner på hver omkring 1000 soldater i en række lande tæt på Rusland.

/ritzau/