Kæmpe opgave venter politiet ved pavebesøg i Malmø

Betjente fra hele Sverige og fra Danmark sørger for massivt sikkerhedsopbud, når paven lander.

For første gang siden 1989 besøger en pave Skandinavien, når pave Frans kommer til Sverige. (Foto: tony Gentile © Scanpix)

Svensk politi ruster sig til en sikkerhedsopgave af de helt store, når pave Frans besøger Skåne på mandag.

Det bliver med vejspærringer, lange politieskorter, efterretningsfolk i civil, politibetjente og pavens egne bodyguards overalt i gaderne.

Logistisk bliver det en udfordring på den ene side at sørge for pavens sikkerhed samtidig med, at mange almindelige borgere kommer for at hilse på det katolske overhoved.

Det skriver svenske SVT.

Paven aflægger besøg i både Lund og Malmø, og det bliver en stor sikkerhedsmæssig udfordring, fordi han besøger mange forskellige steder på kort tid, og fordi besøget kommer til at være offentligt tilgængeligt.

Blandt andet vil der være en katolsk messe i Malmø på tirsdag, som omkring titusinde har købt billet til.

Usikkerhed om menneskemængde

Og dermed er der eksempelvis rigtig mange lokationer, som skal bombesikres, forklarer politichef Mats Karlsson til svt.se.

Dertil kommer, at politiet ikke har noget præcist tal på, hvor mange mennesker, som kommer for at få et glimt af ham. Man ved kun, at der vil komme rigtig, rigtig mange.

- Teoretisk set kan man sige, at vi er nødt til at tømme hele Lund. Men så vil det ødelægge hele formålet med besøget, siger politichefen.

- Paven er generelt et trusselsbillede, fordi han er en, som mange har forskellige meninger om, siger han endvidere.

Danske bombehunde

Vatikanets egen sikkerhedstjeneste, der altid mandsopdækker paven, har allerede været i Skåne for at finkæmme de steder, som paven skal besøge.

Foruden de mange mennesker på gaden, er der også allerede anmeldt flere demonstrationer - blandt andet for fri abort.

Dem skal politiet også sikre ikke kommer ud af kontrol.

Og da politiet i Malmø og Lund ikke kan håndtere besøget alene, er der derfor indkaldt ekstra mandskab fra andre steder i Sverige, som skal hjælpe med at holde ro og orden og sikre alle veje, som paven og hans følge kommer i nærheden af.

Også dansk politi hjælper de svenske kollegaer. SVT skriver, at Danmark sender bombehunde over Øresund.

Det er tophemmeligt, hvor paven kommer til at bo under sit ophold i det svenske. Han skal udover mødet med almindelige mennesker og tilhængere også hilse på det svenske kongepar og Sveriges statsminister, Stefan Löfven.

FacebookTwitter