Kæmpe overvågningsballon spottet over USA

Ifølge en amerikansk guvernør formoder man, at ballonen er fra Kina.

Det amerikanske forsvarsministerium holder i øjeblikket øje med en stor overvågningsballon, der de seneste dage har fløjet hen over USA.

- USA’s forsvarsministerium har opdaget og følger en højtflyvende overvågningsballon, der lige nu befinder sig over USA. Forsvarsministeriet og luftfartsforsvarskommandoen sporer og overvåger den tæt, siger brigadegeneral Patrick Snyder.

Ballonen har senest bevæget sig henover den amerikanske delstat, Montana, i det nordvestlige USA, men den har angiveligt tidligere bevæget sig over både Alaska og Canada.

Ifølge guvernøren i Montana, republikanske Greg Gianforte, er der tale om en kinesisk overvågningsballon. Det samme skriver flere medier baseret på anonyme kilder i forsvarsministeriet.

- Jeg fik i går en gennemgang af situationen vedrørende en formodet kinesisk overvågningsballon, der flyver over Montana, skriver Greg Gianforte i en udtalelse, hvor han også udtrykker sin bekymring over kinesisk overvågnings betydning for amerikansk sikkerhed.

Ingen trussel på jorden

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, oplyser, at man ved tidligere lejligheder har observeret lignende overvågningsballoner over USA.

Da denne ballon blev observeret, sørgede myndighederne for hurtigt at beskytte følsomme oplysninger, der eventuelt kunne opfanges af ballonen, siger Pentagon-talsmanden.

Han forsikrer samtidig om, at overvågningsballonen ikke udgør nogen trussel for personer på jorden.

- Ballonen bevæger sig lige nu i en højde langt over den kommercielle lufttrafik og udgør i øjeblikket ingen militær eller fysisk trussel mod folk på jorden, siger brigadegeneral Patrick Snyder.

Overvågningsballonens bevægelser følges nu tæt af amerikanske myndigheder i samarbejde med Canada