Kæmpe parade i Beijing: Kina spænder militære muskler

Der er smog-fri himmel over Beijing, når Kina i morgen viser sit militær frem for verden.

Der bliver ingen vaklen i geledderne, når kinesiske soldater går i formation i Beijing i morgen. (Foto: China Stringer Network © Scanpix)

Det bliver en kæmpe militær opvisning, der i morgen ruller gennem Beijings gader og ned af Boulevarden for Evig Fred - boulevarden der fra øst til vest skærer sig tværs igennem Beijing, med porten til Den forbudte by som baggrundstæppe mod nord og Den himmelske Freds Plads mod syd.

12.000 soldater har i månedsvis forberedt sig på at marchere i snorlige formation. 500 kampvogne, helikoptere og Kinas nyeste missiler og kampfly vil blive vist frem for offentligheden. Meget af det militære isenkram vises frem for første gang.

Farvet røg vil i morgen for en stund afløse smog i luften over Beijing. (Foto: China Stringer Network © Scanpix)

Smog-fri parade

Den kinesiske regering er kendt for at skaffe blå himmel over hovedstaden, ved nationale begivenheder, og militærparaden bliver ingen undtagelse. Beijing kæmper med en enorm forurening, men det bliver ikke billeder af en militærparaden indhyllet i smog-tåger, der kommer til at gå verden rundt.

I den seneste uge har regeringen beordret 10.000 fabrikker og 9.000 byggepladser lukket. Biler med lige og ulige nummerplader har desuden måttet skiftes til at køre på gaden. Resultatet er ikke udeblevet,

og brugerne på de sociale medier har allerede døbt himlen "parade-blå".

Kinas moderne hær

Det er første gang, at Kina afholder en militærparade for at markere afslutningen på 2. Verdenskrig. Normalt afholdes militærparader på landets nationaldag for at fejre ti-års dagene for grundlæggelsen af Den kinesiske folkerepublik. Sidste militærparade fandt sted i 2009.

Politimænd råber slogan under en øvelse til paraden i morgen. (Foto: China Stringer Network © Scanpix)

Ifølge Liselotte Odgaard, lektor ved forsvarsakademiet, ser Kina 70-års dagen for afslutningen på 2. Verdenskrig som en perfekt anledning til at vise deres militære gear frem og til at vise verden, at de har en moderne hær.

- Det gør de på grund de spændinger der er i regionen, både mellem USA og Kina og mellem Kina og Japan og fremvisningen skal have en afskrækkende effekt, siger Liselotte Odgaard:

- Herudover vil begivenheden blive brugt indadtil i Kina til samling af nationen og til at bekræfte fortællingen om regeringens succes og deres rødder tilbage i historien, siger hun.

Få vestlige ledere deltager

Ikke mange af Vestens ledere har sagt ja til at deltage, og det er en torn i øjet på kineserne.

Hverken den amerikanske præsident Obama, den tyske kansler Merkel, den franske præsident Hollande eller den britiske premierminister Cameron deltager. I de kinesiske stadsmedier bliver det bemærket, at Vestens ledere forspilder en chance for at bygge bro og medvirke til at skabe fred i verden og bånd mellem nationer. Heller ikke Japans regeringsleder Shinzo Abe har sagt ja til at deltage.

Ruslands præsident Putin, den Sydkoreanske præsident Park og FN’s generalsekretær Ban Ki-Moon har derimod takket ja til kinesernes invitation.

Vil ikke være del af Kinas fortælling

Når mange vestlige ledere har takket nej, hænger det ifølge Liselotte Odgaard sammen med, at lande som for eksempel USA ikke har tradition for militærparader. Herudover ønsker mange ikke at være en del af Kinas fortælling om at kommunistpartiet havde en ledende rolle i 2. Verdenskrig og kampen mod japanerne.

- Japan invaderede Kina, mens landet lå i borgerkrig mellem kommunisterne og nationalisterne - og nationalisterne med lederen Chiang Kai Shek i spidsen spillede en måske mere central rolle end kommunisterne, siger Liselotte Odgaard:

- Herudover er de fleste nok enige om, at det var bomberne over Hiroshima og Nagasaki, der afgjorde krigen, ikke de kinesiske kommunister.

Et barn på Den himmelske freds plads i Beijing under en af øvelserne til paraden. (Foto: Fred Dufour © Scanpix)

Den fortælling tales ikke op i de kinesiske statsmedier.

Ifølge professor Jørgen Delman fra Københavns Universitet mener kineserne ikke, at Vesten forstår dybden og alvoren af den japanske besættelse, og derfor lægger vi ikke nok vægt på den betydning, det havde for verden, at japanerne overgav sig.

- Japans engagement i 2. Verdenskrig og de lidelser kinesernes gennemgik er ikke særlig velbeskrevet, siger han.

Magtfuld leder

Det er første gang, at den siddende kinesiske præsident, Xi Jinping, vil stå i spidsen for en militærparade.

Ifølge Jørgen Delman vil Kina bruge paraden til at signalere, at Kina har en ny stærk leder, en leder der sidder fast på magten, siger han.

Herudover er begivenheden en markering af afslutningen på 2. Verdenskrig.

Officielt har kineserne døbt dagen ”Sejr for det kinesiske folks modstand mod japansk aggression og verdens anti-fascistiske krig”. Det er et skarpt signal til arvefjenden Japan om, at fortidens overgreb på den kinesiske nation ikke er glemt.

I Shanghai kan man i disse dage købe en is, der har form som den japanske krigsforbryder Hideki Tojo. (Foto: Johannes Eisele © Scanpix)

Ifølge det kinesiske statsmedie Folkets Dagblad skal militærparaden da også bruges til at signalere overfor Japan, at Kina aldrig vil tillade Japan at ændre på den verdensordenen, sådan som den ser ud i dag.

Herudover ønsker Kina at signalere til Japan, at Kina er blevet uafhængigt og at de har et militær, der bliver mere og mere moderne:

- Kineserne ser stor nationale stolthed,i at det lykkedes at slå japanerne, og at det er lykkedes Kina at blive et land i en rivende udvikling, siger Jørgen Delman.

Facebook
Twitter