Kæmpe valgsejr giver Japans omstridte leder helt frit slag

Hvis premierminister Shinzo Abe spiller sine kort rigtigt, kan han blive siddende længe. Nu har han et stabilt flertal bag sig.

Shinzo Abe har ført en utrættelig valgkamp forud for søndagens overhusvalg. (Foto: © Yuya Shino, Scanpix/Reuters)

I løbet af de sidste seks et halvt år har Japan skiftet premierminister syv gange. Men meget tyder på, at søndagens overhusvalg har sat en foreløbig stopper for denne svingdør.

Hvis premierminister Shinzo Abe spiller sine kort rigtigt, vil han kunne blive siddende meget længe. Han har nu et stabilt flertal bag sig i begge parlamentets kamre, og der er ingen truende nyvalg inden for synsvidde i de næste tre år.

Abenomics

Abe kom til magten efter underhusvalget i december, og hans økonomiske politik har på et halvt år skabt en stemning af succes og nybrud. Han har hældt offentlige investeringer ud over landet og lempet borgernes og virksomhedernes adgang til penge.

Mange økonomer i indland og udland har kritiseret hans såkaldte "Abenomics"-politik for at være meget kortsigtet, men indtil videre har den virket efter hensigten.

Momsstigning

Der er næppe tvivl om, at han nu vil fortsætte med Abenomics-opskriften på det økonomiske område i de kommende måneder og år.

Der lurer ganske vist en upopulær beslutning til efteråret, hvor han og hans regering enten skal lade en vedtaget momsstigning træde i kraft eller ej - men nu har han med sit nyvundne flertal i ryggen frit slag til at tage den slags upopulære beslutninger, når han synes, det er nødvendigt.

Mange Abe-tilhængere frygter imidlertid, at han på to andre områder ikke vil kunne dy sig for at begynde at gamble med sin gevaldige popularitet.

Genåbning af atomreaktorer

Dels er det en kendt sag, at LDP meget gerne vil have genåbnet de mange reaktorer rundt omkring på Japans atomkraftværker, som har været ude af drift siden atom-ulykken ved Fukushima for to år siden.

Abe og hans fæller har dygtigt undgået emnet i valgkampen, men de fleste venter, at regeringen nu vil presse hårdere på for at få så mange som muligt af reaktorerne genåbnet så hurtigt som muligt.

Det vil være grumme upopulært mange steder, ikke mindst lokalt i de berørte områder, men LDP har altid været tæt forbundet med atomindustrien, og mange økonomer er enige med partiet i, at det er tvingende nødvendigt for en genrejsning af Japans økonomi at få gang i de lukkede atomreaktorer.

Ny forfatning

Endelig er det en personlig kæphest for Shinzo Abe at få revideret Japans pacifistiske efterkrigs-forfatning, ligesom det i sin tid var for hans farfar og far, som begge var topministre.

Det er bestemt ikke noget, som almindelige vælgere går højt op i, og da Abe første gang var premierminister i 2007, kostede det ham dyrt i offentlighedens øjne, at han altid snakkede om teoretiske forfatningsspørgsmål, mens almindelige japanere rasede over en stor og pinlig pensionsskandale.

Abe har erklæret, at han i denne valgperiode vil prøve at få ændret den bestemmelse i forfatningen, der i øjeblikket gør det næsten helt umuligt at ændre forfatningen. Men han gør det med den bagtanke, at han i næste omgang vil prøve at få ændret de omstridte bestemmelser, der begrænser Japans muligheder for at opbygge et normalt militær og deltage i militære aktioner uden for landets grænser.

Her kan Abe få en historisk rolle, hvis det faktisk lykkes ham at ændre forfatningen. Men han risikerer også at kaste hele den opbakning overbord, som i løbet af det seneste halve år har givet ham to overvældende valgsejre.