Kaffe og te forebygger måske sukkersyge

Kaffe og te forebygger diabetes 2 - også kaldet gammelmandssukkersyge. Det viser ny forskning. Dansk overlæge er skeptisk.

Jo flere kopper kaffe eller te man hælder ned om dagen, jo bedre beskyttet er man mod at få sukkersyge, den der hedder diabetes 2.

Det har en gruppe internationale forskere fundet ud af.

De har sammenkørt 18 forskellige studier som over 450.000 mennesker har deltaget i. Deres resultater er offentliggjort i Archives of Internal Medicine.

Sammenkøring viser, at kaffe og te forebygger sukkersyge. For hver kop, der drikkes per dag, mindskes risikoen med syv procent.

Og det er endnu bedre at drikke koffeinfri kaffe, den beskytter endnu mere.

Ikke koffeinen der virker

Det betyder, at det i alt fald ikke er koffeinen, der gør noget godt. Men præcist hvad det så er, der virker, ved forskerne ikke.

De gætter på, at det kan være den magnesium, der er i kaffe og te eller de antioxidanter, der også er i de populære varme drikke.

Men diabetesspecialist, overlæge Thomas Almdal fra Stene Diabetes Centret, er ikke overbevist efter at have set på undersøgelserne.

Svært at konkludere

Han siger til Radioavisen, at der jo er tale om såkaldte metaanalyser, hvor man har sammenkørt en lang række store befolkningsundersøgelser.

Og det er derfor svært at konkludere, at det er kaffe og te, der forebygger sukkersyge.

For at kunne drage den konklusion skal der flere undersøgelser til. Undersøgelserne, der nu er offentliggjort kan kun bruges til at sige, at der måske er en sammenhæng, men det skal tjekkes nærmere, siger han.

Forskerne siger, at hvis resultaterne holder, kan lægerne i fremtiden måske begynde at opfordre folk til at sætte vand over til en kop te eller kaffe, sammen med rådene om at spise sundt og motionere.