Kaffekapsler er fortid i Hamborg

De populære kaffekapsler giver et unødvendigt ressourceforbrug, lyder forklaringen.

En ud af otte solgte kaffemaskiner i Tyskland bruger kapsler, skriver BBC. (Foto: Nathan ALLIARD © Getty Images)

Skal der fremover serveres kaffe på rådhuset i Hamborg – eller andre offentlige kontorer i byen – vil det ikke længere være en lille kapsel, som kaffen kommer af.

I hvert fald bliver det ikke på bystyrets regning, skriver BBC.

I en guide til grønnere indkøb, som blev introduceret i sidste måned, fremgår det nemlig, at køb af visse forurenende produkter forbydes.

Heriblandt kaffemaskiner til kaffekapsler og selve kapslerne, da der er tale om et unødigt ressourceforbrug, der giver affald, samt at kapslerne ofte indeholder aluminium, fremgår af guiden.

- Kapslerne er ikke lette at genanvende, fordi de ofte er lavet af en blanding af plastik og aluminium, siger en talsmand for Hamborgs miljø- og energiforvaltning til BBC.

Én ud af otte kaffemaskiner

Den nyligt introducerede indkøbsguide er en del af en større overordnet indsats for miljøet, som byen har sat i værk.

Og Hamborgs miljøsenator, Jens Kerstan, mener, at det sender et stærkt signal, at byen vender kaffekapslerne ryggen.

- Med en købekraft på flere hundrede millioner af euro årligt kan byen være med til at sikre, at miljøskadelige produkter bliver købt sjældnere, siger han til BBC.

Salget af maskinerne til kaffekapslerne tegner sig ifølge BBC for én ud af otte solgte kaffemaskiner i Tyskland.

Dansk genbrugsordning til kapsler

Det er dog ikke kun i Tyskland, at spørgsmålet om emballagematerialers miljøpåvirkning spiller en rolle.

I maj 2014 ændrede daværende miljøminister Kirsten Brosbøl (S) affaldsreglerne, så virksomheder fik mulighed for at tage emballage fra deres egne brugte produkter retur og genanvende materialerne.

En af de første virksomheder til at melde sig under genbrugsfanerne var Nespresso – som netop står bag mange af de populære kaffekapsler.

Det er derfor muligt at aflevere sine brugte kapsler i Nespresso-butikker 27 forskellige steder i landet, ifølge kaffeproducentens hjemmeside.