Kamala Harris bliver Bidens vicepræsidentkandidat

For første gang i USA's historie stiller en sort kvinde op som vicepræsidentkandidat for et af de etablerede partier.

Kamala Harris bliver Joe Bidens vicepræsidentkandidat. (Foto: ALEX WONG / POOL © Scanpix)

Det er ikke meget, Joe Biden har sagt om hende, der skal være hans makker i kampen for at vinde pladsen i Det Hvide Hus som USA's næste præsident.

Men som lovet bliver det en kvinde. Og nu kan der også sættes navn og ansigt på, for Biden har netop meddelt, at det bliver Kamala Harris, som skal stå ved hans side som vicepræsidentkandidat for Demokraterne ved årets præsidentvalg.

Det skriver han på Twitter.

- Jeg har den store ære at meddele, at jeg har valgt Kamala Harris - en frygtløs fighter og en af landets fineste embedsmænd - som min vicepræsidentkandidat, skriver Joe Biden om Harris, som er senator fra Californien.

Hun bliver den første sorte kvinde, der skal kandidere til vicepræsidentposten. Sammen med Joe Biden vil Kamala Harris i morgen holde en tale i byen Wilmington, skriver AP.

Kamala Harris forsøgte selv at blive Demokraternes præsidentkandidat, men efter en række skuffende resultater, trak hun sig og gav i midten af marts sin støtte til Biden.

- Joe Biden kan forene amerikanerne, for han har brugt hele sit liv på at kæmpe for os. Som præsident vil han bygge et USA, der lever op til vores idealer. Jeg er beæret over at være vores partis vicepræsident-kandidat og vil gøre, hvad jeg kan for at sikre, han bliver præsident, skriver Harris selv på Twitter.

Der har været mange spekulationer de seneste måneder om, hvem Joe Biden - der selv har otte års karriere som vicepræsident bag sig - har udset sig som makker.

En af de andre, som har været i spil til posten var Susan Rice, som er Obamas tidligere nationale sikkerhedsrådgiver. Hun ønsker Harris tillykke med kandidaturet på Twitter, hvor hun skriver:

- Jeg er sikker på, at Biden-Harris vil vise sig at blive den vindende billet.

Også fra Pete Buttigieg, som forsøgte at blive Demokraternes præsidentkandidat, er der rosende ord:

- Kamala Harris kæmper utrætteligt for retfærdighed, værdighed og lighed for alle amerikanere, skriver han på Twitter.

Havde navn på note

Selvom Biden har holdt kortene tæt til kroppen, løftede han dog lidt af sløret for, hvem han havde udset sig, da han i et interview sagde, at på listen over kandidater var fire sorte kvinder - uden dog at udstikke garanti for, at hans valg ville falde på en af dem.

Efter de landsdækkende protester i kølvandet på George Floyds død har der også været et vist pres for at vælge en sort kvinde for at sende et signal om at gøre op med racismen i USA, og Biden selv har sagt, at han vil sætte et hold, der afspejler USA, som det ser ud i dag.

Efterfølgende er han blevet fotograferet med en række noter, hvor Kamala Harris' navn var på, så flere ting har peget i den retning i et stykke tid.

Alder og makkerskab har spillet ind

Med sine 77 år kan Joe Biden blive landets ældste præsident - hvis han altså vinder valget til november.

Derfor har der også været skævet til, hvilken vicepræsident der kan tage over med kort varsel, hvis der opstår eventuelle helbredsudfordringer.

Overfor sine rådgivere har Biden angiveligt givet udtryk for, at han ville vælge sin vicepræsident ud fra, at det er en, som han trygt kan overdrage tøjlerne til efter fire år og en, han personligt har et godt forhold til.

Præcis som han havde til Barack Obama igennem otte år.

Og valget er altså faldet på den 55-årige Kamala Harris.

Tredje kvinde siden 1984

Det er kun tredje gang i USA's historie, at en kvinde bliver udnævnt som vicepræsidentkandidat for et af etablerede partier.

Geraldine Ferraro ved konventet i juli 1984. (Foto: AP)

Første gang var i 1984, hvor demokraten Walter Mondale udpegede Geraldine Ferraro som sin makker. En valgkamp, der endte med en syngende vælgerlussing til Mondale, der tabte til Ronald Reagan.

Undervejs måtte Ferraro lægge øre til meget. Blandt andet blev hun af en lokalpolitiker kaldt "unge dame" og spurgt, om hun kunne finde ud af at bage blåbærmuffins og hendes rival - republikanernes vicepræsidentkandidat George H.W. Bush - forsøgte i en debat at belære hende om udenrigspolitik.

Der gik yderligere 24 år, før der igen kom en kvinde i spil som vicepræsidentkandidat for et af de store partier. I 2008 stillede republikanske John McCain nemlig op med med Sarah Palin ved sin side.

Facebook
Twitter