Kampen mod korruption i Ukraine er ved at gå i stå

Trods intention om det modsatte, gør Ukraines regering ikke noget ved landets korruption.

Anna Babinets er en af de unge ukrainske aktivister, der har taget kampen op mod landets omfattende korruption. (Foto: © Frank Esmann, DR)

Ukraine er et af verdens mest korrupte lande. Ligegyldigt hvilke af de offentliggjorte undersøgelser man vælger, har Ukraine i årevis befundet sig i den værste fjerdedel.

Ledende medlemmer af den anti-korruptionskampagne, som tidligere præsident Victor Janukovitj' flugt for et år siden udløste, er grebet af pessimisme og skepsis over for myndighedernes løfter om at gøre noget ved problemet.

En af aktivisterne er tv-journalisten Anna Babinets, som P1 feature har mødt.

- Den ukrainske anklagemyndighed har ikke gjort sit arbejde, siger Anna Babinets.

- De mange tusind dokumenter, som vi i februar 2014 reddede ud af Janukovitj landsted ved Djnepr floden, beviste sort på hvidt, at tusinder af mennesker var involveret i bestikkelse og anden form for korruption. Ikke en eneste er stillet for retten, ingen er endt i fængsel, siger journalisten.

Dokumenter reddet ud af gløder og fisket op af flod

Anna Babinets og en gruppe kolleger fiskede dokumenterne op af floden eller ragede dem ud af saunaens gløder. Efter at have tørret og katalogiseret dem, afleverede de dem til den ukrainske anklagemyndighed. Siden er der intet sket.

Journalisterne har siden oprettet hjemmesiden yanukovychleaks.org og i tv-programmet "Arven fra Janukovitj" fortsætter Anna Babinits afsløringerne.

På det seneste har hun i en række hårdtslående indslag sat spørgsmålstegn ved en række russisk-venlige officerers loyalitet. Korruptionen er udbredt i de væbnede styrker.

IMF kan slå bremsen i

I det hele taget er korruptionen et af landets allerstørste problemer, som også kan ende med at få alvorlige økonomiske konsekvenser, siger chefen for Transparancy International i Kiev, Sergej Masurov.

- Korruptionen er en væsentligt problem. Gøres der ikke noget alvorligt ved den, kan det ende med at de planlagte lån fra Den Internationale Valutafond, IMF, ikke udløses, siger Sergej Masurov.

Den ukrainske regering har for kort tid siden bedt det ukrainske parlament vedtage et forslag om et såkaldt "Anti-korruptions Bureau".

Landets premierminister Arseiy Yatseniuk ledsagede forslagets introduktion med en bemærkning om, at korruption "er den største, interne trussel mod Ukraines sikkerhed", og at vedtagelsen af forslaget er en forudsætning for støtten fra IMF.

Vildledning, grænsende til snyd

Blandt anti-korruptions aktivister er der dyb skepsis over for bestræbelserne.

Umiddelbart efter fundet af dokumenterne udnævnte den ny regering en af de bedst kendte demonstranter og aktivister fra Maidan-pladsen Tetiana Chornovol til en stilling som "parlamentarisk ombudsmand" i korruptionssagen. Det skulle være et signal om, at der nu blev sat ind mod korruptionen.

- Men det var et stykke vildledning, grænsende til snyd, siger Sergej Masurov.

Tetiana Chornovol fik aldrig de nødvendige beføjelser og tog i begyndelsen af september sin afsked i protest.

Kort efter sluttede hun sig til sin mand, som kæmpede mod russiske separatister i øst. Han blev få dage efter dræbt af en snigskytte, fortæller Sergej Masurov.