Kampen om at efterfølge Theresa May: Boris Johnson får storsejr i første valgrunde

Den tidligere udenrigsminister ligner en stor favorit til at blive Storbritanniens næste premierminister.

Boris Johnson ligner en klar favorit til at blive briternes nye premierminister. (Foto: Neil hall © Scanpix)

Storbritannien skal have ny premierminister.

Det har stået klart, siden Theresa May i slutningen af maj grådkvalt meddelte, at hun agtede at trække sig.

Hvem der kommer til at efterfølge hende, er dog et åbent spørgsmål.

Men for kort tid siden kom briterne et skridt nærmere en afgørelse, da tre af de 10 kandidater blev sorteret fra ved den første runde af afstemninger i parlamentsgruppen hos Det Konservative Parti.

Her blev det også til en stor sejr for Boris Johnson, der fik hele 114 af de 313 stemmer. De nærmeste konkurrenter var udenrigsminister Jeremy Hunt med 43 stemmer og miljøminister Michael Gove med 37.

Andrea Leadsom, Mark Harper og Esther McVey nåede ikke over bundgrænsen på 17 stemmer og er derfor ude.

Klik for at læse mere om kandidaterne

Udskillelsesløb

På tirsdag kommer anden valgrunde, hvor bundgrænsen hæves til 10 procent af stemmerne. Efter det kommer flere afstemninger, hvor en enkelt kandidat sies fra ad gangen, indtil der kun er to kandidater tilbage.

De to skal så føre valgkamp blandt Det Konservative Partis cirka 120.000 medlemmer, der så til sidst skal afgøre, hvem der bliver ny partileder hos de konservative - og dermed Storbritanniens nye premierminister.

Johnson er klar favorit blandt iagttagere og bookmakere til at vinde valget i Det Konservative Parti, og han er kendt for at være populær blandt partiets græsrødder. Eksperter peger dog på, at han også har en del fjender internt i partiet, som muligvis vil stikke en kæp i hjulet.

Den tidligere udenrigsminister og London-borgmester lancerede officielt sin kampagne i går, hvor han slog fast, at Storbritannien forlader EU 31. oktober - med eller uden en aftale med EU.

Han vil gerne undgå at forlade EU uden en aftale, men det vil være dumt ikke at forberede sig på det, sagde han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk