Kampklædt politi i voldeligt sammenstød med vrede indianere over olieledning

Opførslen af olieledning i USA kulminerer med masseanholdelser og molotovcocktail.

Politiet rykker her hen mod en vejblokade, som demonstranterne har sat nær byen Cannon Ball, North Dakota. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Betjente med trukne stave og hjelme mødte talstærkt op i går i delstaten North Dakota, USA, for at fjerne hundredvis af demonstranter fra et område, hvor en olieledning er ved at blive opført.

141 personer blev ifølge Reuters og CNN anholdt under voldsomme protester, hvor også militæret bistod opløsningen af demonstrationen ved Standing Rock sioux-reservatet.

Her har demonstranter i månedsvis samlet sig i området, som, de mener, tilhører de oprindelige indianerstammer, og som myndighederne uretmæssigt har gjort krav på.

- De fleste af de her folk er fredelige folk, der beder. Men vi ved, at der er en del, som er parat til at gøre hvad som helst for at stoppe olieledningen, siger Cecily Fong, der er talsperson fra politiet.

Blokader af halmballer

Billeder fra sammenstødet i flere internationale medier viser, hvordan indsatsstyrken med pansrede køretøjer rykker ind på området, hvor demonstranterne har oprettet en decideret lejr og sat blokader op med halmballer.

Politiet, der var kaldt ind fra syv forskellige stater, affyrede peberspray mod de vrede folk, der både bestod af indianere og hvide miljøforkæmpere, som støtter stammefolket.

Som modsvar kastede demonstranterne molotovcocktails efter politiet og satte ild til ting. Billeder viser også, hvordan demonstranterne har spraymalet slagord på byggemateriale og gravemaskiner. Mange af dem rider desuden rundt på hesteryg og råber slagord.

Myndighederne mener, at demonstranterne befandt sig på en privat byggegrund, hvor olieledningen opføres, men demonstranterne vil have stoppet opførslen, da det vil skade vandmiljøet og naturen, lyder det ifølge CNN.

Desuden er indianerne vrede, fordi byggeriet vil ødelægge deres hellige steder med enorm kulturel betydning, siger de.

En talsperson fra demonstranterne udtaler til NBC News, at protesterne ikke stopper, selvom politiet har opløst demonstrationen.

- Vi har ingen planer om at trække os tilbage. Vi står sammen som én enhed, og vi beder og står fredeligt sammen, siger Mekasi Horinek.

Standing Rock sioux-stammen har nu bedt det amerikanske justitsministerium om at gå ind i den tilspidsede situation.

Olieledningen er planlagt til at være hele 1.800 km lang og gå gennem fire delstater fra North Dakota til Illinois.