To kandidater tilbage i kampen om at udfordre Boris Johnson

Det bliver Jeremy Hunt eller Michael Gove, der skal dyste mod den tidligere udenrigsminister.

Boris Johnson forlader sit hjem i London. Medlemmerne af det konservative parti stemmer i dag om, hvem der skal i finalen sammen med Johnson om posten som Storbritanniens næste premierminister. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)

Nu ved medlemmerne af Storbritanniens konservative parti snart, hvem de kan vælge imellem, når de skal stemme om en ny leder for partiet - og dermed landets nye premierminister.

Den ene navn på stemmesedlen bliver med meget stor sandsynlighed Boris Johnson.

Den tidligere udenrigsminister har netop for fjerde gang klart vundet en afstemning blandt de konservative medlemmer af underhuset i det britiske parlament.

Resultatet af fjerde valgrunde:

 1. 1

  Boris Johnson: 157 stemmer

 2. 2

  Michael Gove: 61 stemmer

 3. 3

  Jeremy Hunt: 59 stemmer

 4. 4

  Sajid Javid: 34 stemmer

Johnson fik 157 af stemmerne foran Michael Gove og Jeremy Hunt på henholdsvis anden- og tredjepladsen. Sajid Javid fik færrest stemmer i fjerde valgrunde og er dermed ude af kampen om lederposten.

Samtlige 313 medlemmer stemte og kun to stemmer blev kendt ugyldige.

Om få timer stemmer de konservative parlamentarikere så igen for endeligt at afgøre, hvem de sidste to kandidater skal være, og et endeligt resultat forventes senere i aften.

Det afgøres af de cirka 160.000 medlemmer af De Konservative, der kan stemme via brev.

Gentagelse af drama?

Storbritanniens afsked med EU - brexit - har været det dominerende emne i valgkampen om lederposten hos De Konservative.

Den femte og afgørende afstemning blandt parlamentarikerne vil gøre klart, om finalen skal stå mellem to politikere, som oprindeligt kæmpede for brexit: Boris Johnson og Michael Gove - eller om Johnson skal op imod en kollega, som i sin tid stemte for at blive i EU: Jeremy Hunt.

Mange konservative frygter en gentagelse af det melodrama, der udspillede sig mellem Boris Johnson og Michael Gove efter brexit-afstemningen i 2016, skriver BBC.

Her troede Boris Johnson, at han havde Michael Goves opbakning til at blive premierminister efter David Cameron, men Gove besluttede sig i stedet for selv at gå efter posten.

Ansvarlig for brexit

Det hårde job som premierminister i Storbritannien - og dermed ansvarlig for brexit - blev ledigt, da Theresa May 7. juni endelig smed håndklædet i ringen og gik af som politisk leder for De Konservative.

May blev fældet efter flere forsøg på at få sin skilsmisseaftale med EU vedtaget i det britiske underhus.

Hun fortsætter på posten som premierminister, indtil der er udpeget en efterfølger.

Herunder kan du se, hvordan hele processen har været.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk