Kaos i Athen: Flygtningebørn overnatter alene i parker

Den massive flygtningestrøm fra øerne får spontane lejre til at skyde op i Athen.

To af børnene i lejren. (Foto: © Dan Biswas)

Det er ikke kun på græske øer som Kos, at flygtningesituationen er ude af kontrol. Det gælder også på fastlandet, som flygtningene bliver sejlet til fra øerne.

I løbet af de seneste uger er spontane flygtningelejre skudt op i Athen. Blandt andet parken Pedion Areos huser nu omkring 500 flygtninge fra hovedsaglig Syrien og Afghanistan.

- Der er rigtig mange telte. Der ligger rigtig meget affald rundt omkring. Flygtningene sidder på parkens bænke eller ligger i deres telte. De sidste par uger er teltlejren blevet større og større, fortæller Dan Biswas, der er projektleder i Faros, der hjælper uledsagede flygtningebørn.

Mange sover omgivet af affald. (Foto: © Dan Biswas)

Udsat for overgreb

- Børnene kommer her til parken i Athen. De kender ingen og har svært ved at navigere i det her kaos. Fx her om natten, hvor det bliver mørkt og flere bliver udsat for overgreb, fortæller han til DR Nyheder på en telefon fra parken i Athen.

Omkring 2500 børn rejser alene gennem Grækenland, anslår myndighederne. Ofte er børnene forældreløse eller også har de familie i andre EU-lande, der venter på dem.

Flyer for Faros, der kan hjælpe unge under 18. (Foto: © Dan Biswas)

Athen er transit

Faros har på ugentlig basis kontakt til omkring 50 børn og unge i alderen 10 til 17 år. Organisationen har et drop-in-center ikke langt fra parken, hvor børnene kan få mad og anden hjælp.

- Vi har lavet små tasker til dem, som vi deler ud i parken. Der er blandt andet tandbørste, tandpasta, shampoo, førstehjælps-kit og et telefonkort, siger Dan Biswas.

To beboere sidder i deres telt. (Foto: © Dan Biswas)

Athen er i højere grad blevet transit end tidligere. Nu rejser flygtningene videre op gennem Centraleuropa efter allerede få dage eller uger.

- Bare inden for de sidste par uger er mange af dem, vi har kontakt med i Athen, rejst videre.

Ikke følge med

130.000 flygtningene er alene i år kommet til de græske øer. Det er en stigning på 750 procent i forhold til 2014.

Projektleder Dan Biswas fra Faros kalder det for rent kaos.

- På grund af der er kommet så mange, kan myndighederne ikke følge med. Regeringen er under pres, og det er meget civilsamfundet, der kommer og hjælper flygtningene.

Dan Biswas, der er projektleder i Faros. (© dr)