Kaos i Australien: 13 ministre har trukket sig

Partifællerne har vendt sig mod premierministeren. Australien risikerer at skifte overhoved for femte gang på fem år.

Australiens premierminister, Malcolm Turnbull, siger, at han ikke vil "overgive sig til bøller" og truer med at trække sig helt fra politik, hvis han bliver væltet. (Foto: Mark Graham © Scanpix)

Parlamentet i den australske hovedstad, Canberra, er sendt hjem før tid, 13 ministre har indgivet deres opsigelser, og landets premierminister, Malcolm Turnbull, går nogle lange timer i møde.

Der hersker nemlig ballade, hvis ikke kaos, internt i hans liberale parti, og i morgen står han til at blive væltet.

- Australien har ikke længere en fungerende regering, lyder udmeldingen fra oppositionslederen, Bill Shorten, fra Labor-partiet.

Selv siger premierministeren, at australierne bør være forfærdede over dagens hændelser på de bonede gulve i Canberra.

Han ser dog ikke ud til at lægge sig ned.

I en pressekonference i dag stillede han spørgsmålstegn ved, om hans parti-rival overhovedet må overtage tronen.

Hans skæbne besejles i morgen

Malcolm Turnbull har haft magten i Australien siden september 2015, hvor han væltede landets daværende premierminister - og partifælle - Tony Abbott.

I den senere tid har Turnbull mistet støtte internt i det liberale parti grundet dårlige meningsmålinger og lokalvalg samt manglende støtte fra højrefløjen i sit parti, beretter The Guardian.

Tidligere på ugen trak premierministeren et forslag tilbage om at sænke landets CO2-udledning betydeligt, efter dele af hans eget parti truede med at nedstemme forslaget.

Det var dog ikke nok til at pacificere den utilfredse fløj i hans parti, som tirsdag forsøgte at vælte deres leder.

Turnbull overlevede dog kupforsøg med stemmerne 48-35, beretter australske ABC News.

Men det tyder på, at knivene stadig er fremme. Flere internationale medier rapporterer, at Turnbulls partikollegaer arbejder i kulisserne på at skaffe et flertal for at vælte premierministeren.

Samler de 43 underskrifter, vil han trække sig i morgen, lyder det fra Turnbull på dagens pressekonference.

Handskerne er taget af

Premierministeren ser dog ikke ud til at lægge sig ned uden kamp. Ved pressekonferencen leverede han blandt andet et slag til sin partirival Peter Dutton, som er en af de tre kandidater, der bejler til tronen.

Turnbull understregede nemlig overfor pressen, at Peter Dutton muligvis ikke har lov til at sidde i det australske parlament på grund af personlige økonomiske interesser, der kan skabe interessekonflikter.

Ifølge premierministeren lander vurderingen fra statsadvokaten i morgen tidlig - inden en eventuel skæbneafstemning blandt de liberale.

- En minister - og særligt en premierminister - der ikke er berettiget til at sidde i parlamentet, er ikke i stand til på gyldig vis at være minister, lyder det fra Turnbull om rivalen Dutton, der stod bag tirsdagens mistillidsvotum.

Tidligere i dag beskyldte partifællen Sarah Henderson netop Dutton for at tilbyde hende en ministerstilling for til gengæld at trække tæppet væk under premierministeren.

- At blive belønnet for en forræderisk handling, ville være en forfærdelig ting, siger hun til ABC.

Foruden Dutton har finansministeren, Scott Morrison, og udenrigsministeren, Julie Bishop, meldt sig til at overtage efter Turnbull, som er Australiens fjerde premierminister på fem år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk