Kaos i Ungarn: Vil gøre det strafbart at flygte

Efter flere dages kaos ved banegården i Budapest barsler Ungarns regering med et lovforslag, der skal standse de store flygtningestrømme.

Ungarn er under angreb. Det mener i hvert fald landets regering, efter flere dages kaos ved østbanegården i Budapest har skabt debat og dramatiske i Ungarn. (Foto: Zoltan Balogh © Scanpix)

EU's udenrigsministre skal i dag mødes til en uformel sammenkomst i Luxembourg, hvor et presserende punkt på dagsordenen er, hvad Europa sammen skal stille op med de mange flygtninge og migranter, der i denne tid flygter mod tryghed fra specielt Syrien, Afghanistan og Irak.

Det sker samtidig med, at situationen i Ungarn er uklar og kaotisk, for de mange tusinde mennesker, der er strandet under deres flugt.

Torsdag blev et tog med cirka 300 mennesker, der var på vej mod Østrig, standset af det ungarske politi i en by tæt ved de vigtigste flygtningelejre, og migranter og flygtninge blev tvunget ud af toget.

Det skabte dramatiske scener, hvor for eksempel en desperat mand greb en kvinde og hendes spædbarn, og smed dem ned på skinnerne for at standse alle tog.

Afviser vand og mad

Selv om aftenen var der stadig sammenstød mellem politiet og de vrede og desperate mennesker, der forlangte at komme om bord på toget igen. Og fredag morgen er situationen stadig fastlåst.

- Det er en situation, der ikke er nogen umiddelbar løsning på, siger DR's Europakorrespondent Anna Gaarslev, der befinder sig i Ungarn.

- De flygtninge og migranter, der blev sat af toget, vil hverken modtage mad eller vand. Omvendt afviser de ungarske myndigheder at køre dem nogen steder hen, forklarer hun.

For de fleste af de mange tusinde flygtninge og migranter har ingen ønsker om at blive i Ungarn. Omvendt har Ungarn ingen interesse i at huse dem og give dem asyl, lyder det fra korrespondenten.

- Ungarn er under angreb

Set med ungarske øjne er landet under angreb.

Det skrev premierminister Victor Orbán forleden i den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.

- Tilstrømningen af flygtninge i Europa truer med at underminere kontinentets kristne rødder, skrev premierministeren.

Derfor må "regeringerne kontrollere deres grænser, før de kan beslutte, hvor mange asylsøgere de vil tage imod", mener Orbán. Derfor ønsker han at sende soldater ned til det 175 kilometer lange hegn, Ungarn har rejst mod grænsen til Serbien.

Hver dag kommer 2.000 flygtninge og migranter ind i Ungarn.

Strafbart at flygte gennem Ungarn

- Sagen er den, at EU's asylsystem er brudt sammen. Derfor ser vi det her kaos, forklarer Anna Gaarslev.

Derfor arbejder Ungarns regering med at få hastegennemført et lovforslag her i september, der skal standse - den set med ungarske øjne - store flygtningestrøm.

- Med det forslag er enhver, der illegalt krydser grænsen, at betragte som en kriminel frem for en flygtning eller indvandrer. Det bliver med andre ord strafbart at krydse grænsen til Ungarn, siger Anna Gaarslev.

Orbán er modstander af en kvotefordeling i Europa og siger, at EU ikke har "tilbudt Ungarn" en omfordeling af landets asylansøgere. Premierministeren siger dog, at han vil se på et eventuelt kvotesystem, hvis det bliver bragt på banen.