Kapløbet om at forstå Omikron er i gang - men hvad ved vi egentlig?

Det er knapt to uger siden, det første tilfælde af den nye variant blev bekræftet i Sydafrika. Nu er den i over 40 lande.

Thailand er bare et af de lande, hvor den ny Omikron-variant er blevet identificeret. (Foto: Narong Sangnak)

Ny dag, nyt land. Eller rettere: Ny dag, flere nye lande.

For sådan er det lidt i øjeblikket med listen af lande, der melder om bekræftede tilfælde af Omikron-varianten - og listen vokser.

Så sent som i dag er den indtil for to uger siden næsten ukendte variant også fundet i Rusland, der med flere end 1.200 dødsfald med corona om dagen i forvejen er hårdt ramt.

Siden Verdenssundhedsorganisationen, WHO, meddelte, at Omikron giver anledning til dybe panderynker, har en række lande, heriblandt Danmark, kvitteret med at indføre indrejseforbud for flere sydafrikanske lande.

Samtidig har flere lande indført nye nationale restriktioner - både som følge af stigende smittetal, men også begrundet med, at det er et forsøg på at inddæmme Omikron-varianten.

Men der er mange ubesvarede spørgsmål. For endnu er det ikke fastslået, om Omikron-varianten forårsager værre symptomer end eksempelvis delta-varianten. Det er også uklart, hvordan vaccinerne reagerer på Omikron-varianten.

Så hvad foregår der rundt omkring i verden?

Det forsøger vi at give et overblik over - indtil det hele altså ændrer sig igen.

Hvor mange lande har fundet tilfælde af Omikron?

(Foto: AMIT DAVE)

På nuværende tidspunkt har sundhedsmyndigheder i tæt på 50 lande verden over bekræftet tilfælde af Omikron fundet ved segmentering af positive coronaprøver.

Det første kendte tilfælde af Omikron blev fundet i en prøve taget den 9. november i Sydafrika. Størstedelen af de bekræftede tilfælde er på en eller anden måde knyttet til rejsende, der har opholdt sig i nogle af de sydafrikanske lande, hvor den første kendte spredning af varianten ifølge WHO er fundet sted.

Efterhånden er der dog flere lande, som ifølge Det europæiske center for forebyggelse af og kontrol med sygdomme rapporterer om smittetilfælde, der udelukkende har rejst eksempelvis i Europa, eller som ikke lige umiddelbart kan spores til rejseaktivitet.

Hvordan ser det så ud i Sydafrika?

(Foto: SUMAYA HISHAM)

I Sydafrika har man i den seneste uge oplevet en kraftig stigning i antallet af dagligt smittede. Mandag var tallet på omkring 2.200 ud af lidt over 21.000 testede, altså en positivprocent på omkring 10.7 procent, mens tallet i går var omkring 24.8 procent.

Derfor er landet også i fuld gang med at forberede hospitalerne, så de kan håndtere de potentielle indlæggelser, der måtte komme som følge af det øgede smittetryk.

Ifølge landets præsident, Cyril Ramaphosa, tyder det på, at Omikron-varianten er den hyppigst forekomne i de nye smittetilfælde, og han opfordrede i dag sydafrikanerne til at sørge for at blive vaccineret.

- Sydafrika har nu en tilstrækkelig mængde af vacciner. Vacciner er helt afgørende for, at vores økonomi igen kommer på benene, fordi i takt med at flere bliver vaccinerede, vil flere dele af økonomien også åbne igen, lyder det fra Ramaphosa.

Præsidenten gjorde det i dag tillige klart, at det nationale beslutningsråd for coronavirus snart skal samles for at vurdere, om den nuværende situation vil kræve, at der bliver taget flere forholdsregler.

Ifølge den sydafrikanske sundhedsminister, Joe Phaahla, er der indikationer på, at Omikron-varianten er meget smitsom, og at både tidligere smittede og vaccinerede risikerer at blive smittet af varianten, men symptomerne lader til at være milde, lyder sundhedsministeren vurderet.

Ifølge WHO vil det tage endnu et par uger, før det kan fastslås mere eksakt, hvor smitsom og hvor farlig Omikron-varianten egentlig er.

Hvorfor bliver der talt om "rejse-apartheid"?

A passenger waits for a Covid-19 test at the Schiphol airport on November 29, 2021. - Dutch health authorities said November 29 they have found another case of the new Omicron Covid-19 variant among passengers arriving from South Africa, bringing the total to 14. "With the help of sequencing, it has now been confirmed in 14 people that it is the Omicron variant, " Health Minister Hugo de Jonge said in a letter to parliament. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) (Foto: Kenzo Tribouillard © AFP or licensors)

Der er den seneste uge blevet fyret adskillige bredsider af mod de lande, der i kølvandet på opdagelsen af Omikron, hastigt indførte indrejseforbud mod en række sydafrikanske lande.

opfordring fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, indførte Danmark eksempelvis restriktioner mod rejsende, der kommer fra Botswana, Zimbabwe, Mozambique og Namibia - udover Sydafrika.

Afsender af kritikken var de berørte lande, men den blev hurtigt fulgt op af både WHO og FN, der ikke har langt fingre imellem og kaldt reaktionerne for "uberettigede" og "rejse-apartheid".

- Vi har midlerne til at sørge for sikre rejseforhold. Lad os benytte os af dem for at undgå det her - jeg vil tillade mig at kalde det rejse-apartheid, lød det før weekenden fra FN's generalsekretær, Antonio Guterres.

Bekymringen fra organisationerne er, at ved at indføre målrettede restriktioner mod de lande, der har indrapporteret fund af Omikron, vil afholde lande fra at være åbne om fund af nye varianter i fremtiden.

Men trods kritikken gør flere lande brug af både strikse karantæneregler og indrejseforbud med et argument om at "købe mere tid" til at få bedre styr på situationen.

I dag er eksempelvis Nigeria havnet på Storbritanniens liste over lande, der er omfattet af særlige karantæneregler, og det har fået Nigerias højkommisær i Storbritannien til at råbe op.

- Rejserestriktionerne er som apartheid forstået på den måde, at der ikke er tale om en situation knyttet til eet område, men en pandemi. Det, der forventes, er en global handling, ikke en afgrænset, siger Sarafa Tunji Isola til BBC.

Hvad er der så egentlig blevet sagt om Omikron?

(Foto: Narong Sangnak)

Det er stadig ikke meget, forskerne er helt sikre på, når det gælder Omikron-varianten, der altså første gang blev offentligt bekræftet af WHO den 24. november.

Endnu har der ikke været nogle meldinger om dødsfald knyttet til den nye variant, og foreløbige undersøgelser peger på, at sygdomsforløbet som følge af smitte med Omikron-varianten måske endda kan være mildere end tidligere varianter.

Når WHO alligevel har kategoriseret varianten som "grund til bekymring", er det blandt andet fordi, at varianten har flere end 50 mutationer, hvoraf mange af dem er i det såkaldte spike-protein. Bekymringen er, at de har en bedre evne til at "komme udenom" antistofferne, som er bygget op af en vaccine eller tidligere smitte.

Derudover er der også noget, der tyder på, at den er meget smitsom og i flere lande, heriblandt Storbritannien, forventer nogle eksperter, at det er et spørgsmål om tid - måske endda bare uger - før den bliver dominerende.

De store vaccineproducenter er allerede i gang med at teste, hvad effekten af vaccineren er på varianten. Men selv hvis det skulle vise sig nødvendigt at tilpasse vaccinerne, bør det kunne ske "forholdsvist hurtigt", lød det i sidste uge fra Ugur Sahin, der er chef for virksomheden BioNTech, som sammen med Pfizer har udviklet en af vaccinerne.

Han slog samtidig fast, at det stadig er hans overbevisning, at vaccinen grundlæggende bør være tilstrækkelig til at undgå et mere alvorligt sygdomsforløb.

FacebookTwitter