Karzai beskylder Vesten for valgsvindel

Afghanistans præsident, Karzai, langer beskyldninger ud mod Vesten, som kan skade såvel forholdet mellem de to parter og kampen på slagmarken, siger iagttagere.

Afghanistans præsident Karzai siger, det er Vesten, der stod bag alt den svindel, der var i forbindelse med præsidentvalget sidste år. (© DR)

Et voldsomt verbalt udbrud fra Afghanistans præsident, Hamid Karzai rettet mod Vesten, tyder på et anstrengt forhold mellem den afghanske leder og de lande, der har soldater i Afghanistan.

Vesten svindlede

I en tale til ansatte ved den afghanske valgkommission beskyldte Karzai de vestlige lande og organisationer for at have bestukket og truet afghanske embedsmænd, svindlet med resultatet ved sidste års præsidentvalg og forsøgt at svække den afghanske regering.

Karzai udpeger særligt den tidligere næstkommanderende for FN-missionen i landet, amerikaneren Peter Galbraith, og lederen af EU'valgobservatører, franskmanden Philippe Morillon.

- Der fandt svindel sted ved præsident- og provinsvalget, der er ingen tvivl om, at der var meget udbredt svindel, konstaterede præsidenten i sin tale torsdag.

Omfattende svindel

De internationale observatører har ganske rigtigt dokumenteret omfattende svindel ved det seneste valg i Afghanistan. Adskillige stemmesedler var udfyldte på forhånd, folk kunne købe stabler af stemmesedler og andre blev bestukket til at sælge deres.

Men i modsætning til de internationale observatører så mener Kazai ikke svindlen er foretaget af afghanske borgere.

- Svindlen blev ikke begået af afghanerne, men af udlændinge. Det var Galbraiths og Morillons svindel, og afghanernes stemmer var i en ambassades kontrol, sagde Karzai.

Syndebuk

Peter Galbraith blev fyret sidste år efter at have beskyldt FN og lederen af FN-missionen, nordmanden Kai Eide, for at have undladt at oplyse om åbenbare uregelmæssigheder og svindel ved valget.

Det fremgår ikke af Karzais udtalelser, på hvilken måde Galbraith skulle have stået bag det valgfusk, han selv slog alarm om.

Peter Galbraith har kaldt Karzais tale "så absurd, at jeg troede, der var tale om en aprilsnar". Han tilføjer, at præsidentens udtalelser "understreger, hvor fuldstændig upålidelig den mand er som allieret".

Bestikkelse

Karzai hævdede desuden, at nogle ambassader forsøgte at bestikke medlemmer af Afghanistans valgkommission, uden at nævne, hvilke landes ambassader der var tale om.

USA afviser Karzais opsigtvækkende påstande.

- Vi accepterer ikke den udlægning, sagde P.J. Crowley, der er talsmand i det amerikanske udenrigsministerium.

Amerikanerne peger i stedet på, at Karzai skal arbejde på at blive anerkendt for at være en effektiv leder af det afghanske folk og tage "målbare" skridt mod korruption.

Fjendehær

Karzai antydede også, at de udenlandske styrker i landet er ved at blive indtrængende fjender, en betegnelse, der normalt anvendes af oprørsgrupperne.

- I denne situation er der en hårfin grænse mellem invasion og samarbejde og assistance, sagde Karzai og tilføjede, at hvis der breder sig en opfattelse af, at vestlige styrker har invaderet landet, og den afghanske regering er deres håndlangere, kan de militante grupper "blive en national modstandsbevægelse".

Karzais hovedmodstander ved valget, tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah, beskylder præsidenten for at undergrave de afghanske soldaters moral ved at give dem det indtryk, at landet er under udenlandsk besættelse.

Skader missionen

De bitre beskyldninger fra Karzai kan skade kampen på slagmarken i de kommende måneder, hvor USA ventes at indlede krigens hidtil største operation i byen Kandahar, siger en militæranalytiker til Reuters.

- Det åbenlyse problem er, at målet med krig mod oprørere er at vinde befolkningen over på sin side. Og hvis man ikke tror på sagen, er den svær at sælge til befolkningen, siger Tim Ripley, der skriver om forsvar for det britiske tidsskrift Jane's.

- De ser ikke ud til at have meget tillid til den afghanske regering, og den afghanske regering har heller ikke meget tillid til os, siger han.

Utidig opførsel

En afghansk iagttager ser Karzais udbrud som en ubehersket reaktion og ikke en statsmands adfærd.

- Jeg tror, at der er sket et skifte i Karzais udenrigspolitik, siger Haroun Mir, leder af Afghanistans Center for Research og Politiske Studier, til AFP.

Han peger på, at Karzais nylige møder med ledere fra Iran, Kina og Pakistan, der alle i forskellig udstrækning har et anspændt forhold til USA, kan være tegn på, at forholdet til Vesten er ved at kølne af.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk