Karzai: USA afgiver løfte til Afghanistan

Op mod 15.000 amerikanske soldater vil forblive i Afghanistan, hvis klanledere godkender sikkerhedspagt.

Afghanistans præsident Hamid Karzai. (Foto: © Massoud Hossaini, Scanpix)

På et møde med afghanske klanledere fortæller præsident Hamid Karza, at præsident Barack Obama har sendt ham et brev med forsikringer om, at en sikkerhedspagt med USA er i Afghanistans bedste interesse.

Klanrådet af ældre, en såkaldt Loya Jirga, skal torsdag tage stilling til den foreslåede sikkerhedspagt. Den bliver kun til noget med klanledernes accept.

Karzai siger til forsamling, at Obama har afgivet et løfte om, at amerikanske styrker kun vil trænge ind i afghanske hjem under ekstraordinære omstændigheder.

15.000 bliver i Afghanistan

Det er et af de punkter, som Karzai har været modvillig over for, og som forsinkede aftalen om en sikkerhedspagt.

Forhandlingerne blev imidlertid afsluttet onsdag.

Karzai fortæller, at op mod 15.000 amerikanske soldater vil blive tilbage, når cirka 75.000 kampsoldater fra den Nato-lede styrke Isaf i løbet af året trækker sig ud af landet.

Vel at mærke hvis klanlederne godkender sikkerhedspagten.

Forlydender om undskyldning

For at overbevise afghanerne om aftalen har det forlydt, at præsident Obama var gået med til at skrive et brev til det afghanske folk for at erkende, at USA har begået fejl i krigen mod terror, og at han anerkender det afghanske folks lidelser.

Men det brev har sikkerhedsrådgiver Susan Rice siden anfægtet eksistensen af.

Det var egentlig mening, at aftalen skulle være underskrevet tidligere på året, da udenrigsminister John Kerry var på et besøg i Afghanistan.

Men det blev ikke til noget, og Afghanistans præsident, Hamid Karzai, fastslog dengang, at en sådan aftale måtte vedtages af en loya jirga for at have autoritet.

/ritzau/Reuters